E începutul anului școlar, iar lupta de afirmare între elevi se ascute din nou. Nu numai în clase și la baluri, sper eu, ci în primul rând la alegerile pentru funcțiile de reprezentanți ai elevilor în licee.
Alegerile pentru Consiliile Școlare ale Elevilor vor avea loc la sfârșitul lunii octombrie. Până atunci, elevii dornici de implicare trebuie să își depună candidaturile și să se promoveze printre colegi.
Calendarul alegerilor pentru Consiliul Școlar al Elevilor:
- Promovarea concursului pentru ocuparea funcţiilor CŞE/CJE: 16 septembrie – 14 octombrie;
- Termenul limită de depunere a candidaturilor online și în format fizic: 23 septembrie–14 octombrie;
- Validarea candidaturilor online și în format fizic: 15–16 octombrie;
- Perioada de desfășurare a campaniei electorale: 16–25 octombrie;
- Perioada de desfășurare a alegerilor 28 octombrie –1 noiembrie;
Pentru că le place să facă pe importanții, actualii lideri ai elevilor, în frunte cu botoșăneanul Eduard Mititelu, s-au gândit să îi condamne pe colegii lor din toată țara care vor să se implice în Consiliul Elevilor la o hârțogăraie tipic românească. Pe lângă CV și scrisoarea de intenție, absolut normale, aspiranții la funcțiile de reprezentare a elevilor trebuie să depună la dosar și un acord parental, o declarație de neapartenență politică și un formular de candidatură (pe care oricum îl completează la înscrierea online pe Wedu).
N-are sens să vă aștepțați la multe candidaturi, la un număr cât mai mare de elevi care se implică, având în vedere că îi descurajați îngreunându-le accesul prin a-i obliga să facă niște lucruri stupide, culmea, de două ori: și online, și „fizic”. În plus, de ce trebuie și strategie de dezvoltare, și plan de acțiune? 🙂
În fine, lucrurile pe care le-am spus anul trecut despre alegerile din licee rămân valabile:
1. Candidați, nu-i lăsați pe alții să decidă pentru voi! Consiliul elevilor este cea mai tare experiență de leadership pe care un elev o poate avea în perioada liceului. Eu, unul, am învățat foarte multe lucruri activând și implicându-mă în Consiliul elevilor. Le-am detaliat în articol.
2. Organizarea alegerilor în fiecare școală este prioritate, o responsabilitate și totodată un examen pentru toți elevii care și-au reprezentat colegii în anul școlar trecut.
3. Și anul acesta stau cu ochii ca pe butelie pe alegerile din licee! Esența acestui Consiliu Național al Elevilor, cu toate substructurile sale (CRE, CJE, CȘE), stă în aceste alegeri anuale. E foarte important ca elevii să aibă de unde să aleagă, să învețe să voteze și să conștientizeze că este important să facă o alegere, în ideea desemnării celor care îi vor reprezenta.
Voi scrie des și mult despre alegerile din Consiliul Elevilor, un eveniment important nu doar pentru zona educațională, ci pentru întreaga societatea de mâine. Nu pot să accept ideea că cei care astăzi sunt pe băncile școlii sunt pasivi la ceea ce se întâmplă în jurul lor, cum de altfel nu pot trece cu vederea nici deciziile abuzive și în totală neconcordanță cu interesele elevilor. Mă refer acum atât la deciziile celor care conduc țara asta, cât și la cele ale reprezentanților elevilor pe țară, deci ale Consiliului Național al Elevilor (CNE).
Vă las acum cu fotografiile realizate ieri la Colegiul Național „Ferdinand I”, unde am participat la o ședință a Consiliului Județean al Elevilor Bacău. Delia Lepădatu, președinte al organizației aflat pe final de mandat, a pus în temă membrii CJE, adică președinții Consiliilor Școlare ale Elevilor din județul Bacău, cu alegerile pe care aceștia le au de promovat și de organizat în licee.
Stii daca exista un regulament al alegerilor pentru anul asta? E mai mult o intrebare retorica pentru ca noi, presedintii CSE nu am primit nimic de la CJE. Ma asteptam pana acum sa am un regulament pe care sa il pot arata unui elev care pana acum nu s-a mai intalnit cu procedurile acestor alegeri. Ma intreaba elevii pe hol cum pot candida si eu nu le pot spune decat faptul ca trebuie sa se inscrie pe site-ul WEDU.
Imi pare foarte rau pentru ca tot anul trecut s-a muncit tocmai pentru a ii motiva pe elevi sa candideze si astfel sa incercam sa ajutam la formarea unor viitoare sperante pentru aceasta tara…
Consiliulelevilor.org
Am uitat sa pun link spre detalii.
De ce sa nu trebuiasca strategie de dezvoltare și plan de acțiune?
Si elevii din liceu vor sa stie exact ce le promite presedintele CSE pentru a se putea decide. Eu anul trecut am ales-o pe cea care si-a prezentat strategia cel mai bine si bravo ei ca a reusit sa se tina de cuvant! Daca vrei cu adevarat sa optezi pentru o functie nu cred ca te impiedici de o hartie in plus sau in minus. Dar este adevarat ca mai ales certurile, ironiile, pagini de facebook gen ”Consiliu’ Elevilor”,etc., promovate de unii dintre voi pot sa ne faca sa ne mai gandim daca ne depunem sau nu candidaturile sau daca parintii nostri ne vor mai permite sa candidam intr-o astfel de organizatie, si aici o citez pe mama:”ce-ti trebuie tie circ?”.