Am câștigat competiția „What makes a city a European Green Capital?”

 

De curând, am realizat un clip pentru competiția „What makes a city a European Green Capital?„. Materialul video trebuia să dureze cel puțin 2 minute și jumătate și să arate că respectul pentru mediul înconjurător, calitatea excelentă a vieții și creșterea economică pot fi îmbinate cu succes. Am filmat, am montat și am trimis materialul în 2 ore.

Zilele trecute am primit un mail, în care scria cu litere de-o șchioapă „congratulations”. Am sărit în sus de bucurie și am deschis repede YouTube-ul să revăd filmulețul, lucru pe care îl puteți face și voi în continuare. Play!

Era 6 iulie, ziua deadline-ului. Termenul limită era ora 18:00, iar noi, eu și cu Dana (aka soră-mea), ne-am apucat de filmat pe la 4 după-amiază. Am pus pe hârtie locurile verzi din Bacău, activitățile eco-friendly pe care puteam să le desfășurăm în micul nostru Bacău, după care am plecat la drum. Totul a fost pe fugă și spontan, nici acum nu îmi dau seama cum de am reușit să gândim, să filmăm, să montăm și să trimitem materialul în mai puțin de două ore.

Ne-am folosit de o bicicletă de trekking, o pereche de role, Parcul Cancicov, Sediul Central E.On, un Renault Clio (Eco, vezi Doamne), Digul Bârnat, Lacul Bacău II cu al său ponton amenajat de CRE Bacău, panourile solare de pe acoperișul unei vile din Cartierul Gherăiești, Insula de Agrement cu ale sale tomberoane pentru colectarea selectivă a deșeurilor, o fântână ruginită, parcările ecologice din Bacău, fântâna din Piața Tricolorului, Parcul Catedralei și aranjamentul floral din zona centrală… plus Hot Balloon, o piesă trance produsă de mine și MaDi (aka Mădălin Roșioru), care va fi lansată în curând.

Cei de la DG Environment din cadrul Comisiei Europene, organizatorii concursului, au primit zeci de clipuri. Sunt foarte bucuros că am câștigat, mai ales că materialul prezintă, într-un oarecare mod, orașul Bacău și frumusețile sale. Am în mine un patriotism local de neînțeles, știu asta. Eu, unul, nu cred că am putea pune, ca oraș, pretenții la premiul pentru Capitala Verde Europeană, însă am putea măcar să aplicăm pentru anul 2015 și să vedem, în urma evaluării, care sunt pașii pe care ar trebui să îi urmăm ca orașul nostru să devină mai verde și mai prietenos.

Ce urmează? O excursie de… (stați să mă uit) 3 zile în Vitoria-Gasteiz, Capitala Verde Europeană pentru anul 2012. Este un oraș cochetă, situat în nordul Spaniei, pe care abia aștept să îl vizitez.

PS: ne-ar fi plăcut să filmăm niște piste pentru bicicliști, dar ia-le de unde nu-s!

7 thoughts on “Am câștigat competiția „What makes a city a European Green Capital?”

  1. Bacaul, intr-un video cu si despre capitala verde europeana? Hahahaaa! :))

    “Congratulations”, anyway.

  2. Desi departe de a fi un oras european Green, ati punctat cateva aspecte care ar putea sa duca spre acest nivel. Mai greu insa de schimbat mentalitatea locuitorilor si nu cred ca o excursie intr-un oras verde (sa luam „la intamplare” Amsterdam) ii va face sa vada ce inseamna „Green” 🙂

    Felicitari pentru proiect si la mai multe!

  3. Felicitari pentru videoclip si premiu!
    Ai surprins o serie de elemente verzi ale orasului Bacau pe care, cu totii ni le dorim sa fie definitorii pentru aceasta comunitate! Succes mai departe!

  4. Felicitari pentru premiu. Este meritul tau in totalitate, desi la unele secvente iti mai tremura mana.
    Referitor la subiect cred ca pasajul nou deschis este un prim pas iar urmatorul ar fi o sosea de centura functionala. Restul se pot face cu bani mai putini sau amenzi date la cei care arunca gunoaiele pe strada si nu ne respecta pe ceilalti care vrem un oras curat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *