ANOSR, UNSR sau USR? Aceasta este întrebarea!

Faptul că sunt fresher este total adevărat, dar acest lucru nu mă împiedică să vorbesc despre lucruri care diferențiază cele trei mari federații din învățământul superior. Aceste federații adună organizațiile studențești din facultățile și universitățile din România și le implică sau ar trebui să le implice în proiecte de anvergură națională.

ANOSR VS. UNSR

Unu la mână, implicarea mea în Consiliul Național al Elevilor mi-a oferit șansa de a vedea cum niște organizații care ar trebui să reprezinte studenții nu se bat pe proiecte dedicate acestora, ci, spre exemplu, pe un parteneriat relativ izolat și absolut irelevant pentru mediul universitar cu structura reprezentativă a elevilor. Unul dintre episoadele triste ale confruntării dintre ANOSR și UNSR, că ele sunt organizațiile despre care vorbesc, s-a consumat la cea mai recentă ediție a Școlii de Vară a Consiliului Național al Elevilor. Vă voi povesti pe larg ce s-a întâmplat atunci, dar cu altă ocazie.

Bănuiesc că bobocii dispuși să se implice în activitatea organizațiilor studențești se întreabă spre cine să se îndrepte. ANOSR, UNSR sau USR? Pe bună dreptate, este o dilemă perfect legitimă și care nu cred că a fost abordată până în momentul de față. Astăzi voi trece în revistă pe scurt activitatea pe care fiecare dintre cele trei federații o desfășoară, urmând ca pe în viitorul apropiat să revin cu o avalanșă de informații despre structurile reprezentative ale studenților ce activează la nivel național.

Nu degeaba am pornit la drum cu invocarea conflictului dintre ANOSR și UNSR. Sunt cele mai prezente organizații în spațiul public. Cred că USR-ul are o problemă mare la acest capitol, care s-ar putea să își găsească rezolvarea după recrutările ce au loc luna viitoare. Sau nu. Să le luăm pe rând.

ANOSR – ALIANȚA NAȚIONALĂ A ORGANIZAȚIILOR STUDENȚEȘTI DIN ROMÂNIA

  • prima federație de asociații studențești din România (1999);
  • membru ESU – European Students’ Union;
  • 69 de asociații studențești membre;
  • reprezintă, zic ei, 500 000 de studenți;
  • proiecte: Student ARC, Petiția “Studenți pentru Viitor”, Summer Camp, FOSR, Profesorul Bologna, etc.

ANOSR stă foarte bine pe partea de comunicare și promovare. De altfel, sunt activi, constanți și neimplicați politic. Ce nu știți despre ANOSR este că printre cele 69 de organizații membre se regăsesc destule asociații inactive. Mi-e greu să iau în seamă acel număr de 500 000.

Proiectele ANOSR sunt subfinanțate de parteneri și rareori susținute și promovate de către membrii alianței. Nu vorbesc din auzite, iar tot ceea ce spun poate fi verificat. Mergeți în asociațiile de sub umbrela ANOSR și întrebați de Student ARC, cel mai recent proiect al lor. Vă garantez că veți auzi “habar nu am” în multe locuri.

UNSR – UNIUNEA NAȚIONALĂ A TUTUROR STUDENȚILOR DIN ROMÂNIA

  • fondată în 2006;
  • 53 de organizații membre;
  • singura federaţie studenţească care a accesat fonduri europene (5 proiecte!);
  • parteneriat cu MECTS pe anumite proiecte;
  • 250 000 de studenți ca bazin de reprezentare, conform European Student Union;
  • numeroase proiecte din care amintim: Tineri Antreprenori de Succes, Managementul comunicării cu alumni pentru instituții de învățământ superior din România, Campania de donare de sânge “Dăruieste din inima”, DNA-ul Studențesc, etc.

Cele cinci proiecte cofinanțate din fonduri europene vorbesc de la sine. UNSR stă foarte bine în ceea ce privește capacitarea și implicarea organizațiilor membre. Proiectele lor produc efecte în toată țara.

În schimb, se spune despre UNSR că este o federație foarte implicată politic și că aceasta este principală explicație pentru finanțarea și susținerea mediatică ale proiectelor pe care le desfășoară. Implicați sau nu politic, cert este că fac treabă și desfășoară proiecte relevante pentru cei pe care îi reprezintă.

USR – UNIUNEA STUDENȚILOR DIN ROMÂNIA

  • înființată în 2001;
  • adună 80 de organizații;
  • federația studențească numărul 1, spun ei;
  • partener permanent al Ministerului, Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului;
  • acțiuni: Congresul Studenților din România, UNIFEST, Summer Camp, etc.

Care 1? Mă refer la acel număr 1 pe care spun că îl ocupă în zona federațiilor studențești. Activitatea lor din ultima perioadă lasă de dorit. Se bucură de o relație bună cu MECTS, însă au proiecte rare și o comunicare sub nivelul pământului. Și despre ei se spune că sunt implicați politic. Să nu uităm că în luna ianuarie USR a anunțat public că nu participă la proteste.

Am realizat această radiografie a federațiilor studențești din România pe baza unor date și aspecte reale, însă în prezentarea acestora nu am ezitat să adaug puțin subiectivism. Acum, că lucrurile sunt clare și pe înțelesul tuturor, poate că pe viitor vă va fi mult mai ușor să găsiți răspunsul la întrebare. ANOSR, UNSR sau USR?

One thought on “ANOSR, UNSR sau USR? Aceasta este întrebarea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *