Ce am mai scris despre educație #1

Miercuri, 24 Octombrie 2018 | Initiative personale | Comenteaza

Coordonând la Societatea Academică din România (SAR) proiectul Școli curate, care vizează finanțarea adecvată și transparentă a unităților de învățământ, țin pe România Curată un blog pe subiecte educaționale în general culese de la firul ierbii. Și nu mă rezum doar la zona preuniversitară, cea vizată de proiect, ci din când în când mă abat și spre cea preuniversitară.

Așa că din când în când voi prelua și aici scurte fragmente din aceste articole pentru a vă face cunoscute materialele mele despre acest subiect care mă pasionează și mă preocupă din perspectiva unui actor civic încă din liceu, când mi-am reprezentat colegii în cadrul Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Bacău. Nu știu dacă vă mai amintiți acea perioadă, dar așa a început toată implicarea mea în comunitate.

Multe dintre articole au specific local și, chiar dacă vizează alte comunități, cuprind elemente de politică publică ce sunt valabile și pentru Bacău.

  • Pact pentru justiție? Dar cu cel pentru educație din 2008 ce ați făcut?
    S-a vorbit astăzi, în contextul consultărilor președinte-partide de la Cotroceni al căror sens nu l-am înțeles deloc, de un posibil „pact pentru justiție”. O formă fără fond care ar pune batista pe țambal și care în cele din urmă ar albi atitudinea actualei coaliții de la putere față de statul de drept.
  • Universitatea din București a fost amendată pentru mizeria din căminele studențești
    Când am spus că vrem „Universități curate”, noi ne gândeam la alungarea corupției din universități și la transformarea acestor instituții în generatoare de bună guvernare pentru societate și mai ales pentru tinerii care le calcă pragurile. Totuși, iată că 2018 ne arată că trebuie să luăm în calcul în primul rând sensul propriu al dorinței noastre, dovadă stând situația din căminele Universitatății din București.
  • Cele mai importante reguli pe care trebuie să le respecte profesorii după adoptarea Codului de etică
    A intrat în vigoare Codul de etică al personalului didactic din învățământul preuniversitar, aprobat prin Ordinul 4831/2018 al Ministerului Educației Naționale. Acesta este aplicabil nu numai personalului didactic de predare, ci și personalului auxiliar, de conducere, de îndrumare, de control și celui asociat în cadrul instituțiilor de învățământ preuniversitar de stat, particular și confesional, în inspectoratele școlare și unitățile conexe ale acestora.
Proiectul Școli curate poate fi urmărit pe România Curată, dar și pe pagina de Facebook dedicată. În curând vom lansa platforma oficială, așa că voi reveni cu detalii despre cum elevii și părinții își pot face școlile mai transparente și mai bine finanțate.
cristian ghinghes training scoli curate

Lasa un comentariu