Astăzi are loc prima întâlnire a Consiliului consultativ al tinerilor din municipiul Bacău

Joi, 31 Ianuarie 2019 | Bacau, Tineret | Comenteaza

La aproape 3 ani de la înființarea Consiliului Consultativ pentru Probleme de Tineret (CCPT) și după *stați să număr* 13 ani de nerespectare a Legii tineretului 350/2006, municipalitatea băcăuană va consulta tinerii băcăuani, prin organizațiile care vor să ia parte la proces, în toate problemele ce privește tineretul. Prima întâlnire a consiliului consultativ are loc astăzi, începând cu ora 17:00, în incinta Primăriei Bacău, anunță FTBc.

Mai sus v-am spus cum scrie la lege, iar eu am făcut tot ce a ținut de mine începând din 2015 și până în momentul de față, reușind la începutul anului 2016 să convingem administrația de la acea vreme, condusă de Ilie Bârzu, să facă pașii necesari pentru înființarea consiliului, alături de toate cele 20 de organizații din acea coaliție. Au venit alegerile, liberalii n-au mai făcut nimic în acest sens, iar administrația Necula a stat, fără să înțeleg ce a așteptat, neconvocând prima componență a organismului, așa cum spune regulamentul adoptat prin HCL 35 din 5 februarie 2016. A fost obligația lui în tot acest timp. Pe numărate, cred că au fost vreo 6-7 ședințe de Consiliu Local în care am ridicat această problemă: că trebuie convocat CCPT-ul, că tinerii trebuie să conteze. Și nu le arăți asta doar cu poze pe Facebook și cu promisiuni nerespectate ori respectate pe jumătate în ceasul al 13-lea, ci cu acțiuni și contexte dedicate acestora, dar mai ales aducându-i la masa deciziei.

În fine, chiar dacă prima componență nu va fi foarte numeroasă, important e ca cei prezenți să se gândească la faptul că sunt acolo să influențeze politicile și proiectele publice locale ce vizează tinerii pe care îi reprezintă. TOȚI tinerii, nu doar pe cei dintr-o organizație sau alta. Da, e ok să tragă fiecare pentru obiectivele organizației sale, însă mai importantă de atât este unitatea sectorului de tineret. Unitate în scopul binelui comun.

Toate, dar absolut deciziile care se vor lua la nivel local pentru tineri (elevi, studenți, tineri angajați, deci în general persoanele până în 35 de ani) trebuie să treacă prin acest filtru al consultării organizațiilor de tineret, iar consiliul să se întrunească și să emită documente de poziție argumentate. Voi încerca să particip la toate întâlnirile ca observator pentru a fi la curent cu ce vor organizațiile de tineret și, dacă mi se va cere vreodată punctul de vedere, voi lua cuvântul. Dacă nu, voi valorifica tot ce aud fie în cronicile de după, fie în ședințele Consiliului Local în care îmi doresc ca proiectele ce privesc tinerii să cuprindă de fiecare dată punctul de vedere al CCPT, cu observații și propuneri concrete.

O rugăminte publică: ca primarul să prezideze prima ședință și apoi să lase tinerii să se organizeze, Primăria fiind cea care doar furnizează sprijinul logistic, dar cred că la acest capitol suntem pe aceeași lungime de undă, așa cum am fost și atunci când a venit vorba de Capitala Tineretului, excluzându-mă ulterior, când s-a văzut cu titlul în brațe, de la masa discuțiilor/deciziilor și încercând să îmi submineze relația bună cu tinerii. Mulți au văzut asta, nu-i bai.

Demersul de consultare trebuie să fie sincer, nu impus. Ultimul lucru care am vrea cu toții să se întâmple e ca acest CCPT să devină un fel de căpățână aprobatoare a autorității locale.

Încă ceva:

  • ședințele să fie convocate și anunțate cu cel puțin 3 zile înainte în cazurile extraordinare și cu cel puțin 7 zile în cazul întrunirilor ordinare, nu ca #primaoară de mâine;
  • să existe măcar o ședință pe lună, așa cum spune regulamentul, pentru că doar așa membrii CCPT-ului pot urmări îndeaproape angajamentele autorității locale față de tineri;
  • ședințele sunt publice, accesul oricărui tânăr fiind liberă;
  • cred că transmiterea lor live ar face consiliul mult mai viu de la o întâlnire la alta, cu din ce în ce mai mulți tineri prezenți care să participe, sub o formă sau alta, la decizie;
  • regulamentul trebuie citit. Și, zic eu, modificat în anumite privințe, dar asta e o discuție pentru altă dată.

Îmi doresc să văd cât mai mulți tineri mâine, la prima ședință CCPT!

Fotografie de la întâlnirea din decembrie 2015, când fondurile pentru tineret și consiliile consultative păreau atât de îndepărtate. Am progresat, dar mai e mult de lucru!

organizatii tineret masa rotunda bacau decembrie 2015

Lasa un comentariu