Au institutiile publice containere de trei culori?

Duminica, 1 August 2010 | Bacau, Pareri personale | Comenteaza

Legea numarul 132 din 30 iunie 2010 obliga toate institutiile publice ca incepand cu 1 august 2010 sa colecteze selectiv toate deseurile de hartie si carton, cele din plastic, dar si cele de sticla.

Astfel, fie ca e vorba de scoli sau biblioteci, fie de institutii precum Primaria, Consiliul Judetean, Prefectura, Politia, Pompierii, etc., toate institutiile publice trebuie sa aiba containere de trei culori in fiecare birou, pe fiecare hol, in fiecare curte: albastre pentru hartie si carton, galbene pentru deseuri metalice, iar albe/verzi pentru sticla. Mai mult de atat, institutiile publice sunt obligate sa tina o evidenta a deseurilor colectate in acest mod intr-un registru de evidenta. Datele din registru vor fi raportate lunar catre Agenia de Protectie a Mediului.

Nerespectarea acestei legi duce la sanctiuni de pana la 10 000 de lei ce vor fi aplicate de Garda Nationala de Mediu. Tare as fi curios sa vad cum GNM amendeaza Primaria sau Consiliul Judetean. Sunt aproape sigur ca institutiile publice din Bacau nu au containere de trei culori. Si mai sunt sigur de un lucru: multe dintre institutii nici nu stiu de aceasta lege.

Pentru ca se refera la toate institutiile publice, legea obliga si institutiile de invatamant sa colecteze selectiv deseurile. Mi-e greu sa cred ca fiecare clasa va avea trei cosuri de gunoi. Elevii din ziua de azi abia pot sa aiba grija de un cos. Trei ar fi o crima pentru ei.

Stiu, ma veti intreba cui ii pasa de deseuri in conditiile in care avem probleme cu salariile, cu preturile la mancare si cu saracia care apasa tot mai mult pe populatie. Conchid ca 132 este o alta lege venita de la UE care ne-ar civiliza mai mult, asta in conditiile in care am dori asta, dar pe care noi o vedem doar ca o obligatie.

Lasa un comentariu