Bacăul ar putea deveni un cuptor regional de deșeuri

Marti, 7 Martie 2017 | Bacau, stiri | 1 comentariu

Conform celor de la EcoMagazin, prezenți la cea mai recentă întâlnire a Ministerului Mediului cu reprezentanții Comisiei Europene din 3 martie, Guvernul României și-a anunțat schimbarea de viziune în privința poluantelor incineratoare de deșeuri, refuzate anterior de Guvernul Cioloș.

Problema cea mai mare este că în Planul Național pentru Gestionarea Deșeurilor (PNGD) vor fi incluse trei mari incineratoare de deșeuri de mare capacitate, iar unul dintre ele ar urma să fie construit la… Bacău.

Știți ce înseamnă asta?

1. Vom strânge și depozita gunoi nu numai din zona estică a României, ci probabil din întreaga regiune. Asta pentru că investițiile în incineratoare pot fi rentabile doar dacă vor fi procesate contra cost sute de mii de tone de deșeuri cu putere calorică, deșeuri care de altfel ar putea fi reciclate: hârtie, carton, pe alocuri plastic, anvelope, lemn, deșeuri industriale etc. Așadar, vom importa deșeuri, devenind astfel groapa de gunoi a regiunii.

2. Sănătatea noastră va fi pusă în pericol. Efectul rezultat în urma operării unei astfel de instalații gigantice de incinerare se resfrânge direct asupra comunităților care se află pe raza a zeci de kilometri în jurul incineratorului. În foarte multe țări ale Europei, aceste incineratoare de deșeuri sunt văzute ca niște centrale nucleare în ceea ce privește acceptabilitatea lor. Mai multe detalii găsiți pe Green-Report.ro.

”Incineratoarele produc emisii extrem de toxice inclusiv metale grele, dioxine, derivate ale acestora precum dioxine clorinate și bromate, furani, eteri bifenili policlorurați (PCB) și polibrominati, naftalină policlorurată (PCN). O mare parte dintre aceste toxine permanente și persistente sunt emise sub formă de nanoparticule. Dioxina -2,3,7,8 TCDD este cea mai periculoasă substanță generată de om”, susține Paul Connett, profesor emerit, Universitatea Saint Lawrence și director executiv American Environmental Health Studies Project (AEHSP).

3. O problemă politică: acesta este cadoul pe care Ministerul Mediului dintr-un guvern PSD-ALDE îl pregătește județului care le-a adus o căruță de voturi și nu mai puțin de 10 mandate dintre cele 14 parlamentare rezervate Bacăului.

Planul Național pentru Gestionarea Deșeurilor (PNGD) este realizat de SC Fichtner Environment SRL în urma unui contract de peste 1,5 milioane lei cu Ministerul Mediului, documentul strategic urmând să fie gata în aproximativ 3 luni.

groapa gunoi bacau

 

1 comentariu la “Bacăul ar putea deveni un cuptor regional de deșeuri”

  1. Misu 7 Martie 2017 at 17:59 Permalink

    Oare nu ar fi mai bine sa fie infiintate centre de colectare a deseurilor reciclabile? In majoritatea comunelor limitrofe, nu mai exista acele spatii in care se adunau cat de cat selectiv o parte din deseuri ca nu era rentabil, nici gratis nu mai este rentabil la noi, in oras nici nu mai zic, nu mai exista nici o pubela pentru deseuri selective. Toata lumea vrea deseuri selective dar doar daca vina cetateanul sa i-l aduca in poarta firmei, in rest nimic, nici un primar nu este in stare sa organizeze o directie de valorificare a deseurilor reciclabile, nu este mai ieftin sa ardem fonduri europene pe studii de fezabilitate decat sa facem ceva concret? Vreau sa il vad si eu pe aia care ard un gunoi fara putere calorica, mai mult fum decat caldura, poluare cat incape pentru a incalzi o cana de apa. Gunoiul de la groapa e umed, putred, amestecat cu tot felul de metale, sticla, etc. Cum o sa arda acel gunoi? Cu gaze si energie electrica cumparate din alte surse, ca nu poti arde gunoaiele respective fara o sursa externa de combustibil.


Lasa un comentariu