Bacăul, în topul tăierilor ilegale din păduri. Își fac autoritățile treaba?

Luni, 17 Septembrie 2018 | Bacau | Comenteaza

În ultimul raport Greenpeace România despre masacrul ce s-a petrecut în pădurile României în anul 2017, județul Bacău ocupă un îngrijorător loc 7 după numărul de cazuri de tăieri ilegale identificate: 529. Și mai îngrijorătoare este cantitatea de lemn tăiată ilegal pe meleagurile noastre: 6.400 de metri cubi, o valoare care ne poziționează pe locul 6 la nivel național.

Tot anul trecut, în Bacău au fost constatate 334 de infracțiuni (locul 8 pe țară) și 867 de contravenții (aici ocupând o “onorabilă” poziție trei). Totuși, după valoarea sancțiunilor nu figurăm în primele 10 județe și același lucru e valabil și pentru numărul de mijloace de transport confiscate, semn că ai noștri agenți constatatori sunt soft. Deci avem bronzul la numărul de contravenții, însă măsurile dispuse sunt timide.

Raportul tăierilor ilegale din pădurile României în 2017

În ceea ce privește activitatea procurorilor băcăuani, aceștia au fost mai activi anul trecut, înregistrând 776 de cazuri de tăieri lemnoase ilegale de soluționat (locul 9 pe țară) și 320 de cauze în care au dispus o soluție (poziția secundă la nivel național după Maramureș). Dintre acestea din urmă, 41 s-au soldat cu trimitere în judecată (creștere de 12% față de 2016).

Partea proastă e că în topurile implicării societății civile nu figurăm la capitolul de tăieri ilegale identificate ca urmare a sesizărilor cetățenilor. Doar 93 de transporturi de material lemnos neînregistrate în sistemul SUMAL au fost sesizate la 112 în județul Bacău.

Detalii despre situația națională găsiți pe platforma România Curată, acolo unde rezumat studiul realizat și lansat de Greenpeace România.

comanesti judetul bacau

Lasa un comentariu