Băcăuanii vor piste pentru biciclete, inițiativă nominalizată la Gala Premiilor Participării Publice 2015

La sfârșitul săptămânii trecute, CeRe (Centrul de Resurse pentru participare publică) a organizat la Muzeul Național de Artă Contemporană din București cea de-a VI-a ediție a Galei Premiilor Participării Publice.

Printre cele 300 de persoane participante la eveniment m-am numărat și eu, iar vestea cu care am plecat de acolo și cu care mă mândresc este că băcăuanii au avut și ei o inițiativă înscrisă în competiție.
gala premiilor participarii publice 2015

Mesajul ediției din acest an a fost „Dacă vrei să schimbi ceva, nu mai sta în banca ta”, iar premianții sunt oameni și organizații care, prin intervenții în decizii publice, au adus schimbări importante pentru comunitățile pe care le reprezintă. Anul acesta s-au înscris în competiție 46 de povești de participare publică, care vorbesc despre: protecția mediului înconjurător, sănătate, educație, dezvoltarea orașelor, exploatarea irațională a resurselor naturale, modificarea legii partidelor. – comunicat Ce-Re.ro

Singura campanie din Bacău nominalizată la Gala Premiilor Participării Publice 2015 este inițiativa Băcăuanii vor piste pentru biciclete, demarată de Mihai Costi și de mine în primăvara anului trecut, cu scopul de a convinge Primăria Bacău să facă piste pentru biciclete în oraș. Am avut mai multe activități (Marșul bicicletelor, Night Ride etc.) prin care am demonstrat că există bicicliști și că e nevoie de piste în Bacău, dar autoritățile sunt în continuare pasive la această dorință a cetățenilor. Nu-i nimic, continuăm! Repetiția e mama învățăturii, iar băcăuanii sunt suverani în orașul lor.

marsul bicicletelor bacau-24

Băcăuanii vor piste pentru biciclete s-a aflat pe lista grupurilor de inițiativă. Cum au descris organizatorii Galei 3P demersul nostru:

Până când un grup de pasionați de bicicletă să demareze o campanie de advocacy, Primăria Bacău nega că ar exista un număr considerabil de cetățeni care folosesc bicicleta și că ar fi nevoie de infrastructură adecvată. În urma acțiunilor de informare și a celor două marșuri pe bicicletă care au adunat peste 400 de participanți, s-a demonstrat dorința băcăuanilor de a putea circula cu bicicleta în condiții de siguranță. Tot în cadrul campanie s-au solicitat clarificări de la Primărie și IPJ Bacău legate de infrastuctura pentru bicicliști, demonstrându-se că pseudo-pistele existente nu erau legale și nici funcționale. Alte rezultate ale campaniei, încă în desfășurare, sunt pistele inaugurate pe Calea Moinești, o mai mare coeziune între bicicliștii băcăuani care au ieșiri periodice și cel puțin 2.500 de cetățeni informați cu privire la beneficiile pe care le-ar aduce pistele pentru biciclete.

Mulțumim, Ce-Re! Mulțumim tuturor celor care susțin inițiativa, în special celor care au participat la marșurile noastre. Stați aproape, mai pe seară vom anunța prima acțiune din 2015 și demararea petiției!

Dacă vrei să schimbi ceva, nu mai sta în banca ta! Câștigătorii Galei îi găsiți aici.

bacauanii vor piste pentru biciclete nominalizata gala premiilor participarii publice

One thought on “Băcăuanii vor piste pentru biciclete, inițiativă nominalizată la Gala Premiilor Participării Publice 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *