Câți bani au dat Consiliul Local și Consiliul Județean pe tinerii băcăuani în ultimii 4 ani

Miercuri, 6 Ianuarie 2016 | Bacau, Tineret | 3 comentarii

La masa rotundă pe care am găzduit-o înainte de sărbători pentru a dezbate problema lipsei fondurilor de tineret în Bacău, le-am prezentat reprezentanților ONG-urilor prezenți o serie de cifre prin care le-am demonstrat atenția scăzută pe care Consiliul Local (Primăria) Bacău și Consiliul Județean Bacău o acordă tinerilor.

Primele două analize îmi aparțin și scot în evidența felul în care Consiliul Local și Consiliul Județean au distribuit pe domenii de interes fondurile nerambursabile de pe Legea nr. 350/2005 în ultimii 4 ani (adică 2012, 2013, 2014 și 2015).

Din cele peste 59 de milioane de lei puse la dispoziție ONG-urilor în ultimii 4 ani, Consiliul Local Bacău a direcționat doar 1,3 milioane către educație, tineret și mediu – toate aceste trei domenii fiind băgate în aceeași oală. Grosul s-a dus la sport (43 de milioane) și la biserici (12 milioane), în timp ce zona socială a primit circa 2,2 milioane.

distribuite fonduri legea 350 finantari nerambursabile primaria bacau

La Consiliul Județean situația e și mai nefericită. Pe lângă faptul că banii pentru ONG-uri n-au depășit în vreun an suma de 1,2 milioane, aleșii județeni n-au dat niciun ban la tineret în ultimii 4 ani. 930 de mii au fost alocați la cultură, 850 de mii s-au dus la social în timp ce sportul a primit 450 de mii de lei în ultimii ani de la județ.

distribuite fonduri legea 350 finantari nerambursabile consiliul judetean bacau

A treia dar nu cea din urmă analiză pe care am avut-o la dezbatere pe masă a fost o statistică foarte interesantă din Raportul de activitate a aleșilor băcăuani pe 2015, realizat de RYMD (Romanian Youth Movement for Democracy) în cadrul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău, despre domeniile de interes ale proiectelor supuse votului în Consiliul Local și în Consiliul Județean.

Dacă la CL avem 2 proiecte ce privesc domeniul de tineret (1% din total), la CJ tinerii n-au fost băgați în seamă în 2015: 0 proiecte.

situatie proiecte tineri cl cj
Lucrurile se pot schimba în 2016 dacă ambele autorități publice vor lua în seamă apelul celor 20 de organizații din Bacău care solicită constituirea fondurilor de tineret la nivelul Consiliului Local al mun. Bacău și Consiliului Județean. N-au de ales, căci Legea tinerilor 350/2006 îi obligă să aloce fonduri destinate în mod special tinerilor.
cover fond tineret bacau

3 comentarii la “Câți bani au dat Consiliul Local și Consiliul Județean pe tinerii băcăuani în ultimii 4 ani”

  1. Robert P. 6 Ianuarie 2016 at 18:26 Permalink

    Ai analize din ce in ce mai bune! Te felicit ca scrii documentat, cu cifre, nu doar cu lozinci. :)

  2. DANIEL PIROȘ 7 Ianuarie 2016 at 23:45 Permalink

    De ce nu candidezi?


Lasa un comentariu