Cei 8 beneficiari din județul Bacău ai modificărilor lui Florin Iordache la Legea ANI

Unul dintre articolele care au făcut valuri în ultimele zile îi aparține lui Alex Costache și a fost publicat pe site-ul României Curate, materialul având ca punct central un răspuns al Agenției Naționale de Integritate (ANI) care subliniază impactul pe care îl are proiectul inițiat de Florin Iordache ce vizează modificarea Legii ANI (nr.144/2007).

Conform ANI, „propunerea legislativă va avea efect diminuarea până la eliminare a sancțiunilor ce decurg din încălcarea regimului conflictelor de interese și al incompatibilităților”. Proiectul a fost deja adoptat de Camera Deputaților săptămâna trecută, respectiv ieri de Senatul României.

Ce schimbă proiectul lui Iordache? Simplu: 

 • 1. persoana în cauză să poată ocupa aceeași funcție care a generat starea de incompatibilitate ori conflictul de interese, precum și orice altă funcție, aceasta fiind posibil prin încetarea interdicțiilor, fiind încălcat astfel principiul neretroactivității deciziilor Curții Constituționale și ale legii civile;
 • 2. destituirea să poate să fie realizată numai din demnitatea publică în care a existat conflictul de interese ori starea de incompatibilitate;
 • 3. posibilitatea de rotire în funcțiile publice a persoanelor care au încălcat regimul juridic al incompatibilităților sau conflictului de interese, contrar dispozițiilor Deciziei Curții Constituționale nr. 418/2014.

Problema este că toate cazurile ANI care nu s-au soluționat până în momentul de față cu sentințe definitive sau sancțiuni vor fi anulate. Numărul acestora se ridică la 675 și vizează parlamentari, primari, președinți de consilii județene și consilieri. Toți aștia vor scăpa basma curată pentru conflictele de interese/incompatibilitățile pentru care au fost prinși, iar printre ei se numără și 8 actuali sau foști aleși locali din județul Bacău: 5 primari sau foști primari, 1 viceprimar, respectiv 2 consilieri locali.

 • ATONOAIE SORIN – primar în cadrul Primăriei Brusturoasa, conflict de interese administrativ, data constatării: 02.12.2014. Stadiu: pe rolul instanțelor de judecată.
 • HUIBAN CORNELIU – primar în cadrul Primăriei Secuieni, conflict de interese administrativ, data constatării: 19.09.2017. Stadiu: pe rolul instanțelor de judecată.
 • NEGHINĂ VICTOR LAURENȚIU – primar în cadrul Primăriei Onești, conflict de interese administrativ, data constatării: 26.02.2016. Stadiu: cauză suspendată.
 • TANCĂU CELESTIN – consilier local în cadrul Consiliului Local Nicolae Bălcescu, incompatibilitate, data constatării: 02.03.2016. Stadiu: pe rolul instanțelor de judecată.
 • TRĂISTARU CONSTANTIN – primar în cadrul Primăriei Măgura, conflict de interese administrativ, data consultării: 24.07.2014. Stadiu: cauză suspendată.
 • TURCEA IONEL – primar în cadrul Primăriei Buhuși, incompatibilitate, data constatării: 18.12.2015. Stadiu: pe rolul instanțelor de judecată.
 • VÎRLAN COSTICĂ – viceprimar în cadrul Primăriei Gura Văii, conflict de interese administrativ, data constatării: 29.03.2017. Stadiu: pe rolul instanțelor de judecată.
 • VORNICU ERMIL – consilier local în cadrul Consiliului Local Balcani, incompatibilitate, data constatării: 19.09.2017. Stadiu: în termenul legal de contestare.

Totuși, mai trebuie să știți că ANI are în lucru multe alte spețe referitoare la foști sau actuali aleși care ar fi puse sub semnul întrebării sau care vor deveni istorie dacă această lege va intra în vigoare. Să sperăm că legea va ajunge la CCR și că acolo va fi declarată neconstituțională, ANI putând astfel să își ducă mai departe lupta pentru integritate în rândul persoanelor care ocupă funcții publice.

În speranța că nu veți visa urât la noapte, vă las aici o fotografie cu acest curățător de incompatibilități și conflicte de interese numit Florin Iordache.

florin iordache

One thought on “Cei 8 beneficiari din județul Bacău ai modificărilor lui Florin Iordache la Legea ANI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *