Știați că orice elev care are media generală 8,50 la învățătură și nota 10 la purtare în anul școlar anterior are dreptul la bursă de merit? Am spus-o și am repetat-o încă de când eram în Consiliul Elevilor, am pus-o pe tapet și cât am fost consilier local, dar ultimele două administrații locale au persistat în încălcarea Legii educației nr. 1/2011 la capitolul burse școlare.
Ei bine, la ședința Consiliului Local de luni avem pe ordinea de zi un proiect la care am lucrat intens alături de primarul Lucian Stanciu-Viziteu în ultimele săptămâni: primul HCL anual care consacră numărul și cuantumul burselor pentru elevii din municipiul Bacău, intrând astfel în clubul deocamdată select al UAT-urilor ce respectă legea și acest drept al elevilor, după 11 ani de acordare a burselor „la paușal”, după ureche, în baza unui regulament ilegal.
Concret, urmează să beneficieze de burse școlare peste 10 mii de elevi care învață în municipiul Bacău, valoarea aprobată a burselor urmând să devină de aproape 5 ori mai mare decât în prezent: 14 milioane de lei.
- 1. 7497 burse de merit x 100 de lei/lună
Cine: elevii de gimnaziu, liceu sau profesional care fie au avut 8,50 și 10 la purtare în anul școlar anterior, fie au obținut locurile I, II și II la etapele județene ale olimpiadelor, concursurilor naționale organizate de MECTS, dar și competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de MECTS.
- 2. 657 de burse de studiu x 125 lei/lună
Cine: elevii de gimnaziu, liceu sau profesional care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele 3 luni cel mult egal cu salariul minim pe economie și care îndeplinesc simultan condițiile: au media generală peste 7,00 și nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa.
- 3. 2203 burse sociale x 150 lei/lună
Cine: elevii de gimnaziu, liceu sau profesional orfani, bolnavi de TBC sau cu alte boli grave, elevii din mediul rural care sunt școlarizați într-o altă localitate întrucât nu au posibilitatea de a studia într-o unitate de învățământ din localitatea de domiciliu, dar și elevii din familii sărace (ce nu realizează un venit net mediu lunar, pe ultimele 12 luni, pe membru de familie, mai mare de 50% din salariul minim net pe economie și care nu dețin terenuri agricole mai mari de 20.000 mp).
4. Bursele de performanță nu vor fi acordate în primul semestru din lipsa rezultatelor, conform comunicării IȘJ Bacău, ținând cont de faptul că în luna mai au fost anulate competițiile școlare internaționale, a etapelor naționale, regionale și județene ale competițiilor școlare din anul școlar 2019-2020.
Pentru detalii și criterii, vă recomand să citiți art. 82 din Legea educației și Ordinul MECTS 5576/2011.
Ne facem datoria și dăm în sfârșit elevilor ce este al elevilor, așa cum le-am promis!