Calitatea vieții din oraș – de ea va depinde viitorul Bacăului

Miercuri, 6 Martie 2019 | Bacau | 4 comentarii

Tot mai mulți angajatori din Bacău (și se întâmplă și în multe alte orașe medii din țară) se plâng de o mare lipsă a forței de muncă. Nu voi intra acum în discuția despre pachetul salarial, ci mă voi axa exclusiv pe exodul tinerilor și cauzele acestuia.

M-am gândit mult la asta și, consultând și o serie de rapoarte, am ajuns la concluzia că una dintre principalele probleme pe care le are Bacăul este slaba calitate a vieții din oraș: trafic, spații publice, oportunități culturale, infrastructură sportivă, suprafețe verzi, urbanism uman, servicii publice de bază.

Veți spune că mai important e contextul economic și v-aș răspunde că aveți dreptate parțial și cu nuanțe. De ce? Păi investitorii nu apar ca ciupercile după ploaie, ci în urma unor calcule, iar calitatea vieții dintr-un oraș este un factor extrem de important pentru ei.

Vedeți cercul vicios, legătura dintre calitatea vieții dată de oraș, oportunitățile economice și capitalul uman? Cred că acesta ar putea fi principalul subiect al alegerilor locale din 2020. La momentul potrivit, așteptați-vă să îl dezvolt. De el va depinde viitorul Bacăului în următorii 5-10 ani.

Cet-Bacau

4 comentarii la “Calitatea vieții din oraș – de ea va depinde viitorul Bacăului”

 1. Alex 7 Martie 2019 at 12:09 Permalink

  Asa domnule Primar!
  Foarte corect subiectul.
  Campania electorala poate incepe.
  Bafta!

 2. Mihnea 7 Martie 2019 at 14:06 Permalink

  Cristiane, calitatea vietii dintrun oras indiferent de marime e strict legata de economie direct cat si indirect. Lasand deoparte marile metropole ale lumii unde exista un amestec de clase sociale nu o sa vezi nicaieri orase sarace cu calitatea vietii ridicata, Chiar si in orasele mai mici fara o pondere a industriei o sa gasesti servicii (cu precadere turismul) care contribuie enorm la PIB-ul local. Oamenii cu bani cand se retrag in anumtie locatii, vor stabilitate, servicii financiare dezvoltate si protectie financiara.

  Bacaul ca fost oras industrial ce nu a reusit sa faca o tranzitie de success la o economie axata pe servicii. Spre comparatie, Iasi-ul care detine forta califcata datorita mediului universitar puternic a reusit sa atraga investitii si sa tina persoanele in oras datorita companiilor stabilite in Iasi (in special IT).

  la inceputul anilor 90 cateva orase mari din Romania, vorbim aici de cele care aveau peste 300.000 de locuitori (Iasi, Galati, Craiova, Cluj-Napoca, Timisoara, Constanta, Brasov) erau cam la egalitate d.p.d.v economic, ce s-a intamplat in decadele urmatoare a fost ca unele au decazt (vezi Galati, Constanta) iar altele s-au dezvoltat (Timisoara, Cluj, Brasov).

  Daca ne gandim din punctul de vedere al economiilor de scara, Bacaul nu ofera absolut nimic din atributele acesteia:
  – costul scazut al mainii de lucru nu-l luam in calcul ca resursele umane in zona Bacau sunt spre zero fie datorita lipsei calificarii locale sau migratiei populatiei);
  – productivitate locala neavantajata de lipsa retelei de furnizori locali, mare parte din materii prime, componente si subansamble trebuie aduse tot din vest sau de peste hotare, deci principiul JIT (exact la timp) al stocurilor sau productie LEAN nu se prea pot aplica pe aici. Plus timpul de livrare catre pietele de desfacere din vestul Europei al produselor fabricate aici iar ar fi dezavantajos cu infrastructura existenta; Prin urmare si costul final pe produs unitar ar fi mai mare.
  – orasul nu e conectat cu nimic astazi in zona Moldovei. Ca sa spui ca fosta industrie chimica din judetul Bacau agrena axa Bacau, Onesti (platforma Borzesti), rafinaria Darmanesti in trecut astazi nu prea mai e nimci similar. Singura companie mare din Bacau care poate fi data ca exemplu este Dedeman, companie care castiga mai mult cu cat vinde pe scara larga prin extinderea retelei de hypermarketuri. Singurul exemplu.

  Daca o sa ajungi primar vreodata sa tii cont de analiza asta si sa ai viziune economica, caci ceilalti primari nu au avut trebuie sa faci o prioritate din a oferi facilitati firmelor sa investeasca in Bacau si eventual sustinute startup-urile daca exista. Ba mai mult trebuie promovat orasul puternic, pentru asta ai nevoie de oameni specializati. Pentru prima categroie cu atragerea firmelor o treaba foarte grea datorita zonei in care ne aflam deoarece nu detinem proximatea de granita pe care o are Aradul sau Oradea si restul povestii i-l cunosti.

  • Kros 8 Martie 2019 at 10:44 Permalink

   Excelenta postare.As mai adauga si transformarea terenurilor insalubre din partea estica a orasului intr-o zona de agreement.Ar fi cel mai mare parc din Romania daca ar prelua cineva initiative.Se pot lua si fonduri europene si cred ca se pot implica si firmele locale in asa ceva.In Bacau nu ai unde iesi.Doar mall-ul.Necula trebuie sa plece.Am avut rabdare cu el doi ani pentru ca am crezut ca fiind incepator are nevoie de o perioada de gratie.Dar omul este praf.Este lipsit de initiative,viziune si tot ce este nevoie pentru a putea fi primar.

 3. Eduard 17 Martie 2019 at 10:19 Permalink

  Am 32 de ani, plecat de 11 ani de acasa. Lucram intr-un birou de arhitectura si aveam terminata facultatea de contabilitate la acea vreme. Tin minte si acum ca aveam salar de 200€, iar cand am dat preavizul mi s-a spus ca voi lua 500€ doar ca sa raman.
  Am plecat de la munca de jos, santier in italia, spalator de vase etc. Dupa 11 ani, acum sunt sales manager la 5 hoteluri intr-o statiune de munte tot in italia.
  As vrea sa ma intorc acasa, in Bacau, dar ce imi poate promite acest oras? Cum imi voi putea creste cei doi copii? Incotro?


Lasa un comentariu