Ce s-a spus astăzi la dezbaterea “Europa tinerilor, tinerii Europei”

Joi, 9 Mai 2013 | Bacau | 1 comentariu

Cel mai important eveniment din Bacău de astăzi, 9 Mai, Ziua Europei, s-a desfășurat în Sala mare a Consiliului Județean Bacău. Aici, europarlamentarul Minodora Cliveti și Dragoș Benea (președintele CJ Bacău) au organizat o dezbatere a cărei temă a fost rolul tinerilor în construcția europeană.

“Europa tinerilor, tinerii Europei” a adunat la aceeași masă tineri băcăuani, oameni din administrația publică locală, parlamentari, tineri politicieni, reprezentanți ai societății civile, voluntari și jurnaliști.

dezbatere tineri 9 mai ziua europei bacau 2013 (2)

Sper că nu vă așteptați să vă fac un rezumat complet al discuțiilor. În două ore s-au spus foarte multe lucruri interesante și de notat despre tineri, însă eu voi puncta în continuare doar câteva dintre punctele de vedere exprimate în cadrul dialogului.

Având în vedere că până în momentul de față programele pentru tineri aproape că au lipsit, ne dorim ca în perioada 2014-2020 să aducem o îmbunătățire vizibilă în acest sens, fie că vorbim despre proiecte și programe pentru tineret, fie despre parteneriate între instituțiile administrației publice locale și centrale. Sper ca începând cu 1 ianuarie 2014 (n.r. startul următorului exercițiu bugetar al U.E.) să putem aplica pe proiecte prin care să îi putem sprijini pe tineri, dar și pe cei care vor să investească în tineri. – Dragoș Benea, președintele Consiliului Județean Bacău

dezbatere tineri 9 mai ziua europei bacau 2013 (3)

În sală au fost prezenți elevi de la mai multe licee din Bacău, studenți, reprezentanți ai Consiliului Județean al Elevilor Bacău, precum și tineri cu o activitate extrașcolară demnă de invidiat. Georgiana Baciu, Ioana Mare, Bogdan Dumitriu, Anca Peptine sunt doar câțiva dintre aceștia. Căutați-i pe Google și veți afla ce au făcut pentru comunitate!

Au fost votate în plenul Parlamentului European două documente extrem de importante, care practic deschid linii de finanțare de 6 miliarde de euro pentru tineri în mod special, atât din Fondul European Social, cât și din Fondul care susține garanția pentru tineret. Asta înseamnă în mod concret că este nevoie ca tinerii să fie ajutați, îndrumați, consiliați să își aleagă o meserie cu care să își câștige o existență decentă. Din păcate, mulți dintre tineri studiază, se pregătesc serios, dar nu au ce face cu diplomele lor. Se întâmplă peste tot în Europa. – Minodora Cliveti, europarlamentar băcăuan

Cosmin Necula, deputat de Bacău, a adus în discuție câteva inițiative extrem de concrete dedicate tinerilor, proiecte pe care le susține sau pe care le va susține în Parlamentul României:

  • votul la 16 ani;
  • dreptul de vot al elevilor în consiliile de administrație ale instituțiilor de învățământ preuniversitar (asta apropo de lucrurile pe care le-am discutat ieri);
  • cursurile de prim-ajutor;
  • orele de educație rutieră, etc.

dezbatere tineri 9 mai ziua europei bacau 2013 (7)

În fine, ultimul speech pe care îl voi trece în revistă este cel al Ioanei Cazacu, o tânără politician PSD pe care am întâlnit-o în luna martie la Parlament. Și-a povestit experiențele trăite pe vremea când era adolescență în cadrul Proiectului PALTIN, după care a punctat două dintre legile pe care Tineretul Social Democrat le susține în forul legislativ prin parlamentarii săi: Legea voluntariatului și Legea tineretului. Sunt două legi vitale, zic eu, pentru tineri, cerute de ani buni de zile de societatea civilă.

Am spus și eu câteva lucruri în cadrul dezbaterii.
Mi-am exprimat părerea despre avantajele pe care le au tinerii din România după integrarea în Uniunea Europeană. Am scos în evidență importanța pe care o au programele UE în raport cu implicarea tinerilor în societate. Am spus că și copiii din mediul rural au pasiuni, preocupări și dorință de implicare, numai că au nevoie de informații, de ajutor din partea noastră până la urmă.

Am concluzionat spunând că nu toți tinerii trebuie să fie implicați, întrebând retoric ce ne-am face cu o țară plină de lideri. Ar ieși un fiasco. În primul rând, tinerii trebuie să plece de la ce le place să facă, iar mai apoi să învețe și să se specializeze pe un domeniu drag lor. Ai o pasiune, un talent, mergi mai departe, perseverează și îți vei câștiga existența decent și cu zâmbetul pe buze.

1 comentariu la “Ce s-a spus astăzi la dezbaterea “Europa tinerilor, tinerii Europei””

  1. Alina Duta 9 Mai 2013 at 23:25 Permalink

    Daca reusesc sa treaca legile alea doua si sa le redea elevilor acel drept, imi voi da jos palaria in fata tinerilor deputati pe care tu ii sustii.


Lasa un comentariu