Luni, 21 Martie 2016 | Bacau | 6 comentarii
Ceea ce trebuia să știm încă de astă-vară, când a fost conceput proiectul cu care municipiul Bacău a fost înscris in cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, am aflat abia acum, la 3 luni după ce ne-am făcut de cacao la nivel național și la 6 luni de la anunțul primarului condamnat Romeo Stavarache. Nu degeaba am mers pe ideea că municipiul a fost înscris. Aș fi vorbit la persoana I, aș fi susținut această candidatură și mi-ar fi plăcut să facem o figură frumoasă la București, însă pe noi nu ne-a întrebat nimeni dacă vrem, cum vrem, cu cine sau cu ce vrem să devenim Capitală Europeană a Culturii. În celelalte orașe au fost făcute dezbateri publice și societatea civilă interesată de proiect a avut șansa să se implice. La noi, în Bacău, pauză. Doar oamenii frumoși de la teatru, ăia care l-au băgat pe Bacovia în analele DNA pe motiv de Theaterstock, au avut voie să se implice. Noi, ăștia, cu muzica dance, cu arta urbană, cu acțiunile culturale pe bicicletă, nu merităm băgați în seamă. Plin de greșeli gramaticale, axat exclusiv pe Theaterstock, fără a include celelalte instituții culturale din Bacău și criticat chiar și de purtătorul de cuvânt al Primăriei Bacău, autoritate în subordinea căreia se află Teatrul Bacovia condus de Anca Sigartău, proiectul a fost bătaia de joc a presei naționale. Am ieșit pe ușa din dos din cursa pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. Pentru că gașca de la teatru nu s-a sinchisit să asigure transparența demersului și informarea publicului, am încercat să fac eu asta prin câteva cereri pe Legea 544 a liberului acces la informațiile de interes public. Primăria Bacău, care a pasat cererea mai departe la teatru, nu mi-a răspuns la cerere, chiar dacă legea îi obliga. Nu i-am dat în judecată, însă am scris că refuză să ne ofere informaţii despre candidatura la titlul de Capitală Europeană Culturală. Secret de stat, nu alta! Hai, gata, nu vă mai țin în suspans. Lăudându-se cu efectul unui eșec, și anume consolarea Bacăului cu niște consultanță din partea Ministerului Culturii, creatorii proiectului agramat s-au deconspirat: Încă nu am aflat dacă și ce bani au stat la baza scrierii acestui proiect fantomatic. Chiar dacă e tardiv, poate primesc și eu informațiile publice solicitate de la teatru.
Articole recomandate:
Search
Articole Recente
- Schimbarea nu e ușoară și pe alocuri doare, dar ține de noi toți să avem un oraș din ce în ce frumos!
- Sesizare penală pentru vandalii care distrug mobilierul stradal din Bacău
- Ziua Culturii Naționale la Teatrul Municipal Bacovia și cele 4 momente ce merită remarcate
- Reparații curente la iluminatul public din Bacău
- Ședința Consiliului Local Bacău din 11 ianuarie 2021 (rezumatul proiectelor)
Comentarii recente
- Q on Reparații curente la iluminatul public din Bacău
- Kristofer on 2021. Play!
- Petcu Constantin on 2021. Play!
- Stan on Transparență totală: absolut toate contractele și cheltuielile vor fi publicate pe site-ul Primăriei Bacău
- Kristofer on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- Iorga stefania alexandea on Transparență totală: absolut toate contractele și cheltuielile vor fi publicate pe site-ul Primăriei Bacău
- Stan on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- Kristofer on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- stan on Ședința Consiliului Local Bacău din 18 decembrie 2020 (rezumatul proiectelor)
- Diegis on Istorie Radio Deea
Celebra laura huiban nu face parte din echipa?
Probabil ca nedorind sa fie partașă măgăriilor din teatru, celebra Laura Huiban a părăsit instituția cu vreo doua luni in urma.
Chiar e de apreciat că a zis pas acestor măgării, cu costul locului de muncă.
“acțiunile culturale pe bicicletă”
hai bre, chiar asa?! :))
Da, au fost vreo 2 si cu specific cultural.
L-ai uitat si pe acel fotograf care se plimba obsesiv pe acolo, Alin Leanca, caruia i s-a organizat o fastuoasa expozitie de poze de doi lei in holul teatrului.