Colecția de reacții #16 (despre ordonanță și proteste)

Articolul cu numărul #16 al colecției de reacții e cu totul și cu totul special deoarece este despre evenimentele din ultimele zile. Evenimente care nu doar că vor pune încă o cărămidă la schimbarea atitudinii politicienilor față de cetățeni, dar care totodată au trezit din punct de vedere civic zeci, sute de mii de cetățeni. Acești oameni vor fi cu ochii pe administrația publică centrală și locală ca pe butelie, lucru care mă bucură imens.

Am adunat principalele mele reacții de pe Facebook din ultimele zile cu privire la OUG 13/2017 a Guvernului Grindeanu și la răspunsul nostru, al străzii, ca urmare a prostiei făcute de subalternii lui Dragnea (cel puțin pe linie de partid). Apropo de reacții, pe cele ale parlamentarilor băcăuani le găsiți aici.

Azi: 3 autogoluri pe care și le-a dat PSD în ultimele zile:
– măsura transportului gratuit pentru studenți, folosită cu mare bucurie de aceștia pentru a ajunge la protestele din București;
– organizarea unei contramanifestații la Cotroceni la care au participat doar câteva sute de persoane;
– desecretizarea și publicarea stenogramelor de la ședințele de Guvern în care cabinetele Grindeanu și Cioloș au modificat Codul Penal și Codul de Procedură Penală prin OUG.
Poate să îmi spună cineva cât mai e scorul?

Azi: În contextul discuțiilor din ultimele zile, a apărut o nouă specie de conturi fake de Facebook: „working at consilier juridic”.

ieri: Nu știu ce vrea să facă PSD, dar, conform Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, contramanifestațiile sunt interzise. Oricum, proastă idee. Se încadrează perfect în registrul „Ba pe-a mă-tii”.

2 februarie: Întrebare primită astăzi în privat de la un TSD-ist: „ce îți pasă, ție, consilier local, de ordonanțele Guvernului și de ceea ce se întâmplă la București? Ar trebui să îți vezi de oalele tale din Bacău!”

Chiar dacă a venit pe un ton de ură, întrebarea merită niște răspunsuri:
– 1. Administrația publică locală se face în primul rând în baza legislației naționale;
– 2. Există politicieni băcăuani care vor scăpa de problemele lor penale dacă acest OUG începe să producă efecte;
– 3. Ca să fac bine în comunitatea mea, trebuie să fiu foarte conectat și totodată implicat la nivel central;
– 4. Am fost trimis în Consiliul Local Bacău pentru a reprezenta cetățenii. Majoritatea băcăuanilor care au pus ștampila pe mine sunt acum în stradă deoarece nu sunt de acord cu ordonanța Guvernului Grindeanu și în general cu nesimțirea PSD-istă;
– 5. Pur și simplu asta e poziția mea politică. Nu tot ce fac și spun trebuie să fie cu și despre municipiul Bacău.

Sper să fie mulțumitor răspunsul pentru el, dar și pentru alți cârcotași. Altă întrebare! 🙂

2 februarie: A început festivalul demisiilor și dezicerilor în PSD. Ce avem până acum: 2 miniștri demisionari (un actual și un fost), diverși consilieri locali și județeni de prin țară, secretari de stat din Guvernul Grindeanu, primarul PSD al Iașiului cere abrogarea ordonanței. Ori se schimbă această organizație-mamut, ori se sparge.

1 februarie (seara): Ce vedem acum în Piața Victoriei este un trist spectacol pus în scenă de câteva sute de ultrași din galeriile de fotbal bucureștene cu o altă agendă decât cea a protestatarilor. Scopul? Spargerea manifestațiilor și inducerea fricii în rândul cetățenilor. Sper și cred că nu o să le iasă.

1 februarie: N-am mai făcut de multă vreme comentarii la adresa presei locale, dar cred că a venit momentul să întreb ceva: cum pot anumite publicații băcăuane să scrie că în stradă sunt 2.000 de oameni în această seară, având în vedere că Jandarmeria a anunțat minim 5.000 de persoane?

1 februarie: Bacău – peste 6.000 de oameni în stradă! Dârdâie de frică noii baronași PSD.

1 februarie: E atât de grav ce a făcut ieri Guvernul Grindeanu încât reportajul privind OUG-ul a fost difuzat la „știrile de la ora 5”.

1 februarie: Un gând optimist: PSD și-a dat singur foc la butelie, iar lupta (anticorupție) va intra într-o nouă etapă.

1 februarie: O altă ticăloșie -dar ceva mai mică- făcută ieri de Guvernul Grindeanu este modalitatea netransparentă în care a adoptat normele de aplicare (HG 42/2017) pentru facilitățile studenților și ale elevilor la transportul cu trenul și cu metroul. Pe 30 ianuarie a fost scos proiectul de act normativ în dezbatere publică, iar pe 31 (adică aseară) l-au adoptat, în ciuda termenului de primire a observațiilor/propunerilor de modificare fixat pe, țineți-vă bine, 10 februarie!

Acest act normativ are multe probleme, iar eu chiar aveam de gând să depun câteva observații la Ministerul Transporturilor în acest sens. Acum nu mai pot. În schimb, aș avea posibilitatea de a ataca actul la instanța de contencios administrativ, dar asta ar dura ceva timp. A fost încălcată în cel mai flagrant mod Legea 52/2003 a transparenței decizionale, iar marile federații de studenți/tineret tac. De ce? Pentru că toate sunt ocupate acum să își aroge niște merite. Aprindeți lumina!

1 februarie: Avem și numărul Ordonanței de Urgență: 13/2017. Da: 13, într-o zi de marți. Ce potrivire ironică… și ce rapid a fost publicată în Monitorul Oficial, fix în miez de noapte. Horror! Rușine lor, guvernanților, dar și celor care încearcă să le găsească tot felul de argumente și de justificări!

31 ianuarie: Bacău, ne vedem în Piața Tricolorului! Eu ies în seara asta în stradă.

28 ianuarie: Din înțelepciunea marelui sociolog Pieleanu: „chiar dacă au primit burse duble și transport gratuit pe calea ferată, studenții au ieșit în stradă. Vedeți ce înseamnă se li se dea fără să ceară?” Hahaha! Deci cam asta era gândirea PSD-iștilor: le dăm niște transport gratuit, câțiva lei în plus la burse și gata, sigur liniștim studenții astfel încât să nu mai iasă la proteste. Țeapă!

foto: Oameni ai Bacăului

bacau proteste ordonanta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *