Conținutul de pe internet nu e la liber, dragă comisie a CNATDCU!

Miercuri, 7 Septembrie 2016 | internet, Pareri personale | 6 comentarii

Nu de puține ori mi s-a întâmplat ca ceea produc și public pe internet, și anume texte, fotografii și tot felul de alte materiale, să le găsesc preluate prin alte părți fără ca respectivul furăcios să mă fi întrebat dacă le poate lua sau măcar să fi precizat sursa.

Există greșita tendință printre mulți dintre tinerii din România să considere că tot ce e pe internet e gratis și că poate fi preluat, multiplicat și asumat fără vreo reținere. Asta pentru că în școală sau în facultate nu ni se spune ce e aia proprietate intelectuală, iar profesorii, în general, închid ochii atunci când văd că tinerii se prezintă la cursuri cu referate realizate prin metoda copy-paste.

Zilele trecute, niște comisii ale Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) din cadrul Ministerului Educației, în contextul analizării doctoratelor scrise de Petre Tobă (deja fost ministru al Internelor) și Florentin Pandele (soțul Gabrielei Firea), au emis următoarea inepție:

Internet-ul nu poate fi considerat o persoana in acceptiunea legii, ci doar un fond documentar incomensurabil, care sta la dispozitia tuturor utilizatorilor, la acest fond documentar apeland inclusiv persoanele care desfasoara activitati de cercetare stiintifica.

Acest precedent ar fi fost foarte periculos pentru că ar fi dat apă la moară tuturor celor care își însușesc conținutul pe care alții îl produc și postează online. În cei aproape 10 ani de blogging pe care îi am la activ, am întâlnit mulți furăcioși. Unii au înțeles cu vorba bună că nu e ok ce fac, eliminând conținutul copiat sau precizând sursa, în timp ce alții au ajuns în cele din urmă să fie arătați cu degetul de o comunitate întreagă pentru “agregările” pe care le făceau. Auzi, agregări!

Astăzi, slavă Domnului, Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele comisiilor care, în încercarea de a-l spăla pe Petre Tobă, au folosit prostia de mai sus drept argument în favoarea fostului ministru!

În rest, rămâne cum am stabilit: educația nu e doar despre doctorate, plagiate și comisii de etică.

google-nwneai

6 comentarii la “Conținutul de pe internet nu e la liber, dragă comisie a CNATDCU!”

 1. marica 7 Septembrie 2016 at 14:55 Permalink

  pai nu pentru asta postati poze si filme… sa fie luate de altii?

 2. dana 8 Septembrie 2016 at 06:40 Permalink

  hai sa nu fim ipocriti! cum iti faceai referatele in facultate, nu-mi spune ca nu te “inspirai” de pe internet….

  • Kristofer 8 Septembrie 2016 at 15:21 Permalink

   Asta e o afirmație pe care o faceți fără vreo bază reală.

 3. Mihai 8 Septembrie 2016 at 18:49 Permalink

  Se pare ca internetul a fost dezvoltat pentru a circula informatia liber si pt posibilitatea de a fi informat. Poti sa beneficiezi de aceste bunuri sau poti sa le ignori. Stiu ca sunt metode de protejare al continutului prin drepturi de copyright. Deci actiunea in instanta trebuie sa aiba efect!

 4. dana 9 Septembrie 2016 at 05:41 Permalink

  stimate domn, te contrazici! in raspunsul dat lui marica ai spus ca printre altele internetul este utilizat si pentru “invatat” (ma rog, eu stiam altfel). Se poate deduce ca referatele au avut si surse de informare de pe internet (atentie, nu m-am referit la lucrarea de licenta, ca este deja alta discutie).


Lasa un comentariu