Cum văd partidele politice prioritățile de mediu

Miercuri, 7 Noiembrie 2012 | Bucuresti, stiri | Comenteaza

Ieri am participat la o dezbatere numită “Bilanțul de mediu 2008-2012. Cu cine votăm la alegerile din decembrie 2012“, în cadrul căreia Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III au prezentat rezultatele cercetării Votului Verde 2008-2012, precum și analiza programelor electorale ale partidelor politice din România pentru alegerile parlamentare din decembrie.

Începem cu Votul Verde. Cel mai “green” grup parlamentar este cel al minorităților, urmat de UNPR și PD-L. Pedelistul Burlacu Cristian se bucură de statutul de cel mai verde parlamentar, în timp ce în fruntea topului rușinii îl avem pe Surdu-Soreanu Raul-Victor (PSD), urmat de fostul ministru al Mediului Borbely Laszlo (UDMR) si penelistul Orban Ludovic. Că găsim un fost ministru de resort în clasamentul negativ al Votului Verde este mai mult decât trist. Ministrul Mediului și Pădurilor ar trebui să dea tonul în Parlament atunci când vine vorba de implementarea de politici durabile, nicidecum să voteze împotriva acestora.

Proiectul scoate în evidență numărul mic de inițiative de mediu trecute prin Parlament și atitudinea constant iresponsabilă a miniștrilor față de domeniul pe care îl apărau. Analiza evaluează membrii parlamentului în funcție de susținerea pe care o acordă sau nu proiectelor cu impact asupra mediului. Cercetarea a fost realizată de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, Salvați Dunărea și Delta, alături de Terra Mileniul III, Alma-RO, CIDRM, 2Celsius și Clubul Ecologic Transilvania.

În ceea ce privește analiza platformelor program ale partidelor politice pentru alegerile care ne bat la ușă, sesizăm lipsa transparenței, inexistența sau necomunicarea programelor electorale, precum și tratarea superficială a mediului în documentele programatice. – Fundația Terra Mileniul III

Prezent la dezbatere, Liviu Mihaiu, președintele Salvați Delta, nu a ezitat să catalogheze partidele drept o mașinărie de vot ce reacționează numai la presiunile grupurilor de interese mânate de liderii partidelor și că mulți dintre parlamentari habar nu au ce votează. Partidele nu au niciun fel de doctrină verde, iar ceea ce au în platformele program este luat de pe internet.

În concluzie, pe toți îi doare la 14 metri de problematica de mediu. Detalii suplimentare găsiți pe site-ul Fundației Terra Mileniul III.

Lasa un comentariu