Câteva cuvinte despre Europa, chiar de ziua ei

Sambata, 9 Mai 2015 | Pareri personale | 1 comentariu

Mă uit pe wall-ul meu plin de politicieni, lideri de tineret și de pipițe ce o ard ca albinuțele dintr-o instituție în alta și văd numai fotografii de la recepția de la Cotroceni, însoțite de tot felul de construcții pretențioase despre Ziua Europei, care în mare nu spun nimic. Așa-mi trebuie dacă urmăresc clasa asta politică defectă… Cu o jumătate de țară eurosceptică, cred că persoanele cu acces la mase ar trebui cumva să comunice mai clar și să arate tuturor ce le poate aduce concret Uniunea Europeană. Că nu vor să ne deschidă ochii, asta e altă discuție.

Începând cu proiectele pe fonduri europene pe care le-am promovat, prezentat și, de ce nu, criticat de-a lungul timpului și terminând cu oportunitățile europene de care am profitat până la cei 22 de ani pe care îi am (Comenius, cursuri de formare pe Erasmus/Tineret în Acțiune, competiții europene) sau politicile publice adoptate la nivel european (tarifele de roaming, spre exemplu), mereu am încercat să vă traduc ce ne oferă sau ne poate oferi concret Uniunea Europeană.

Desigur, există și părți negative care vin la pachet cu statutul de membru UE, mai ales pentru corupți, pentru cei care nu iubesc legea sau pentru cei care preferă să creadă în continuare că estul e calea cea bună. Vorbind serios acum despre minusurile reale, punctez dubiosul parteneriat TTIP, avantajarea corporațiilor în detrimentul afaceriștilor mici și mijlocii, dezechilibrul uriaș dintre prețurile aliniate la piața liberă europeană și salariile din România, iar lista poate continua cu lejeritate.

Fiind 9 Mai, trebuie să mulțumesc Europei pentru că pune umărul la modernizarea infrastructurii, la diminuarea corupției din România, la dezvoltarea educației, la schimburile interculturale, la adoptarea de legi coerente în multe domenii, la faptul că pot călători oriunde în Europa și că militează pentru crearea de structuri independente în zona societății civile. Mi-ar placea totuși ca doamna Europa să fie mai atentă la cheltuirea banilor europeni în România, căci atât la nivel central, cât și local, vârfurile din administrație fac în continuare abuzuri și direcționează banii către clientela de partid, prieteni sau presa și societatea civilă de casă.

Am observat că în ultimii doi ani proiectele europene demarate în zona publică s-au împuținat. Capii instituțiilor spun că le este frică de DNA și că de asta nu se încumetă să înceapă noi investiții. Scuza asta e penibilă. Ei de fapt trag de timp, dar nu știu ce așteaptă. Oameni buni, trebuie să înțelegeți că nu prea mai merge să dați contractele cui vreți voi și să vă luați șpagă! Gata, s-a terminat. Poate că pentru ce ați făcut până acum aveți o mică șansă să scăpați basma curată (foarte puțin probabil), dar de azi înainte, cel puțin în ceea ce privește fondurile europene, mai greu cu furăciunile. Faptul că avem șefi de ADR-uri care au fost condamnați la închisoare spune multe despre noi și arată totodată de ce avem o absorbție așa mică pe exercițiul bugetar 2007-2013.

Închei cu un banc:

Uniunea Europeană vrea să amendeze România pentru cruzimea cu care taie porcii la Crăciun. Pentru a rezolva problema, geneticienii români au inventat porcul EMO, care se taie singur.

Europa-Romania

1 comentariu la “Câteva cuvinte despre Europa, chiar de ziua ei”

  1. Mihai 11 Mai 2015 at 17:40 Permalink

    Aparent nu se mai poate, dar exista in ultimul timp o tendinta a celor de la putere de a fi “stat in stat” care pana acum nu a reusit sa fie contracarata de nimeni. Numai daca ne gandim la constrangerile adresate justitiei si ar trebui sa ne temem pentru ziua de maine.


Lasa un comentariu