Dacă la București se vorbește despre “faliment nedeclarat”, la Bacău primarul stă cu banii la saltea în ciuda multiplelor nevoi din oraș

Marti, 11 Iunie 2019 | Bacau | Comenteaza

Chiar dacă astăzi am scris un articol pe platforma România Curată ce vizează Bucureștiul și declarația alarmistă a Gabrielei Firea cum că metropola pe care o conduce e în faliment nedeclarat (ce-o mai fi însemnând și asta…), multe dintre chestiunile punctate în cele câteva paragrafe sunt valabile și pentru administrația care conduce astăzi Bacăul.

În special atunci când vorbim de paranghelii și festivisme, nu putem trece cu vederea milioanele de lei pe care Primăria Bacău le-a plătit pentru concertele, festivalurile și petrecerile aprobate cu mari dubii de legalitate.

Le-am tot zis consilierilor locali, dar și celor din executiv despre bomba cu ceas din spatele “parteneriatelor directe”, intitulate acum asocieri în interes public (cică în baza Legii 215/2001). De asemenea, le-am recomandat organizațiilor non-guvernamentale să stea departe de aceste scheme. Mă bucur că mulți au înțeles. Dar problema de fond e și mai mare: aruncăm banii pe tot felul de concerte și evenimente fără de impact pe termen lung, însă școlile și liceele mustesc de lipsuri: la clasă, pe pereți, pe mesele din ateliere și așa mai departe. De asemenea, zeci de străzi din municipiu nu au asfalt și canalizare, iar alocările bugetare pentru anul în curs există, dar sunt minuscule. Cu câteva mii de lei nici măcar documentațiile necesare modernizării acestor străzi nu pot fi făcute.

La cea mai recentă ședință a Consiliului Local a fost aprobată execuția bugetară finală pe anul trecut. Pus pe ordinea de zi undeva la final, desigur, proiectul nu s-a bucurat de prezența în sală a primarului Necula astfel încât să poată da explicații pentru excedentul exact al bugetului municipiului Bacău pentru anul 2018: 52.950.640 lei. Adică nimic altceva decât bani rămași în buget necheltuiți!

Gândiți-vă doar câte clase puteau fi dotate cu aceste fonduri, câte străzi reparate și asfaltate, câte parcări rezidențiale amenajate, câte locuri de joacă montate, câte spații verzi întreținute ori nou create, câte autobuze nepoluante cumpărate ori câte burse pentru elevi și studenți majorate acordate! Este cel de-al treilea an la rând, care coincide cu cel de-al treilea an al administrației Necula, în care zeci de milioane de lei rămân necheltuiți din cauza unei proaste viziuni bugetare și a unui management defectuos al banului public, toate acestea pe fondul unui oraș cu atâtea nevoi.

Culmea este că, atunci când cetățenii îi aduc la cunoștință diverse nevoi, primarul, atunci când nu-i blochează definitiv pe Facebook, dă din umeri și începe cu povestea lui favorită: nu sunt bani. Un lucru fals, dacă ne uităm la bugetele din ultimii 3 ani. Totuși, să admitem că e așa cum spune el. În acest caz ipotetic, ia hai să spunem stop parangheliilor și festivismelor de milioane de lei, dar și finanțării unor entități și inițiative light la care ajung să lucreze tot felul de băiețași și fetișcane de la partid sau din camarila județeană. Urmează lista, dar și cercetarea de rigoare, căci lucrurile au depășit de mult timp stadiul bunului simț.

bacau panorama primavara 2019

Lasa un comentariu