Dacă Primăria Bacău ar fi plătit depozitarea deșeurilor la timp din taxele cetățenilor, orașul nu ar mai fi fost amenințat de criza gunoiului

Chiar dacă administrația Necula a tot încasat taxa de salubritate de la băcăuani (care între timp a fost majorată al 10 lei/persoană/lună la propunerea primarului), serviciile de depozitare a deșeurilor pe care SOMA le strânge în municipiul Bacău și le duce la groapa administrată de Eco Sud nu au fost achitate decât la începutul lunii decembrie, după aproape jumătate de an în care orașul Bacău a fost rău-platnic.

Astfel, dacă Primăria Bacău ar fi achitat la timp către ADIS depozitarea gunoiului la recent deschisa Celulă 2 din taxa de salubritate pe care o strânge în mod constant de la cetățeni, banii ar fi ajuns la Eco Sud SA (operatorul depozitului conform de deșeuri) înainte ca ADIS să aibă conturile blocate. Astfel, Bacăul nu ar mai fi fost acum amenințat de inevitabila criză a gunoiului.

L-am întrebat pe primar în plenul Consiliului Local despre această situație, însă, vizibil rușinat de propria-i neputință/incompetență, mi-a răspuns, după cum puteți auzi și pe înregistrare, că „îmi răspunde numai în scris” și că „dialog cu mine nu face”. O atitudine extrem de imatură, căci nu îmi răspundea mie, ci cetățenilor. Desigur, asistența râdea cu gura până la urechi, dar nu era nimic amuzant căci situația în care am ajuns este deosebit de gravă, riscând să rămânem cu gunoaiele pe străzi! Pe urmă, îl puteți vedea și asculta pe domnul primar cum, în toată splendoarea, îl repede pe directorul ADIS, Bogdan Seto, care a încercat să explice municipalității de ce trebuie făcute anumite modificări la contractul cu SOMA. Acel „n-am înțeles nimic” spune totul.

Așadar, abia în cadrul ședinței Consiliului Local din 29 noiembrie 2018, printr-un amendament „surpriză”, PSD+ALDE+PMP+PSRO s-au gândit că ar fi cazul, totuși, să plătească 2.226.000 lei, factura pentru depozitarea deșeurilor pentru perioada iunie-octombrie 2018. Așadar, au strâns banii de la cetățeni, dar nu i-au plătit mai departe operatorului (prin ADIS, care gestionează sistemul integrat la nivelul județului, conform proiectului european asumat) decât în ceasul al XII-lea.

Între timp, adică în noiembrie, ADIS s-a ales cu toate conturile blocate din cauza datoriilor către Romprest (principala problemă, dar independentă de municipiul Bacău) și către Eco Sud SA. La începutul lunii noiembrie, datoriile către Eco Sud SA erau de 2,5 milioane lei (conform Ziarul de Bacău, care a relatat foarte bine toată situația), deci putem deduce foarte simplu că 90% din datoria către operatorul depozitului de deșeuri era fix minunatul municipiu Bacău administrat de aceste personaje complet iresponsabile.

Totuși, în toată povestea asta, personal cred că ADIS trebuia să fie mult mai fermă, publicând din start, chiar în timp real, lista localităților datornice atât pentru serviciile de colectare și transport, cât și pentru cele de depozitare a deșeurilor. Acum deja e prea târziu, mai ales că ADIS a rămas fără conducere. Sper, totuși, ca ADIS să fi sesizat zecile de fapte ilegale ale autorităților locale (și aici mă refer și la tăierea populației din pix în documentațiile aferente licitațiilor) către organele competente, căci altfel putem vorbi de tăinuire ori complicitate.

Sper că am explicat destul de clar această criză a gunoiului care, chiar dacă acum este amânată, paște în orice clipă municipiul Bacău și în general județul, căci frăția indolenței și a incompetenței a fost transpartinică. S-au ascuns unii pe alții și acum le este teamă că or să pice în cascada, precum piesele de domino.

Apropo: a văzut cineva acțiunile prefectului Maricica Luminița Coșa pentru asigurarea legalității la nivelul județului Bacău în gestionarea deșeurilor, conform fișei postului bine plătit cu multe mii de euro din banii noștri? Sau stă prea mult pe la ALDE? Știu foarte bine de ce întreb.

gunoi bacau centru 2014-2

2 thoughts on “Dacă Primăria Bacău ar fi plătit depozitarea deșeurilor la timp din taxele cetățenilor, orașul nu ar mai fi fost amenințat de criza gunoiului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *