De ce faceți liceul? Pentru note? Ca să luați un examen?

Sambata, 11 Ianuarie 2014 | Pareri personale | 2 comentarii

Citesc la elevul Mihai Costi, blogger din Divanul AdBlog, că simularea la clasa a XI-a este nepotrivită. Asta spune el, motivându-și punctul de vedere aducând în discuție faptul că sunt mai puțin de două luni până la aceste testări și că până la acest moment nu există variante de simulare publicate de Ministerul Educației Naționale.

Nu asta este principala problemă pe care o scot la suprafață aceste simulări la clasa a XI-a, ci ideea pe care din ce în ce mai mulți elevi și-o cimentează în timpul liceului: părinții vor note mari, profesorii ne evaluează în funcție de notele pe care le luăm în urma tocelii, iar momentul adevărului pentru noi, ca tineri indivizi și ca reprezentanți ai societății de mâine, este sfântul examen de bacalaureat, pentru care dăm o tonă de simulări și în jurul căruia se învărte tot actul educațional.

Așadar, să luăm note cât mai mari și atât, nimic altceva!

Absolventii-de-la-Karpen-1

În timpul liceului am detestat toceala, chiar dacă eram cel mai bun din clasă. Am prins lecțiile din zbor și n-am fost nevoit să stau zilnic ore întregi cu nasul în caiete și cărți ca să fiu în regulă în fața profesorilor și ca să termin liceul cu o medie de 9,50. Că, până la urmă, despre asta vorbim în prezent la scară largă. Despre cum apar elevii în fața profesorilor și despre mândria părinților că au o odraslă cu note mai mari decât cea a prietenilor de familie. #samoaracapraveciului

Îmi aduc și acum aminte că profesoara de biologie îmi spunea constant “Ghingheș, ce copil bun ai fi tu dacă ai învăța… ai avea 10 la biologie, nu 8 sau 9.”. Clar! Pentru că nu aveam 10 la bio eram un diavol adolescentin. Da, nu-mi plăcea biologia, prin urmare nici în ruptul capului nu deschideam acasă caietul de biologie. Doar în pauze, la școală, de nevoie. Foarte important, am învâțat în timpul liceului să fac ce îmi place și să fentez elegant lucrurile care nu mă încântă.

Concluzionând, acest sistem de învățământ, care pune accent pe note și nu pe cunoștințele pe care le dobândesc cu adevărat tinerii noștri în timpul liceului, este un cerc vicios care ne trage în jos și care îi face pe adulții de mâine să își formeze o gândire pe termen scurt, bazată pe rezultate materiale, de fațadă.

Asta vrem, tineri fără viziune, stresați de niște indicatori precum notele de la școală?

P.S.: lectură suplimentară – Cum m-am descurcat la bacalaureat – sfaturi out-of-the-box

2 comentarii la “De ce faceți liceul? Pentru note? Ca să luați un examen?”

  1. - 11 Ianuarie 2014 at 22:49 Permalink

    #samoaravecinulsa-iiaucapra

  2. Ioana 15 Ianuarie 2014 at 14:40 Permalink

    “A-ti scapat?”
    :)) vai de capul meu, sunt tare curioasa daca elevii respectivei clase au luat bacul la romana..


Lasa un comentariu