Luni, 5 Noiembrie 2012 | Studenti | 5 comentarii
Statutul de student atrage anumite drepturi fundamentale pe care s-ar putea ca unii dintre voi să nu le cunoască. M-am gândit la asta și îmi doresc să vin în ajutorul vostru, drept pentru care am alcătuit o listă cu principalele facilități de care puteți beneficia pe parcursul studenției, pe baza legilor în vigoare. Acces gratuit la sănătate Transport subvenționat Studenții orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de gratuitate pentru categoriile de transport stabilite prin ordin al ministrului educației, cercetării, tineretului și sportului. Tarife reduse în instituțiile publice de cultură Burse sociale, premii pentru performanță și locuri în tabere Statul acordă premii, burse, locuri în tabere și alte asemenea stimulente studenților cu performanțe universitare, precum și cu rezultate remarcabie în educația și formarea lor profesionalã sau în activitãþi culturale și sportive. Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului acordă anual burse pentru stagii de studii universitare și postuniversitare în străinătate din fonduri constituite în acest scop. Aceste burse se obțin prin concurs organizat la nivel național. La concurs pot participa atât studenții și absolvenții instituțiilor de învățământ superior de stat, cât și cei ai instituțiilor de învățământ superior particular acreditate. Cămine, internate și cantine pentru studenți Toate actele de studii eliberate de universitate, precum și cele care atestă statutul de student (adeverințe, carnete, legitimații) se eliberează în mod gratuit. Facilități la înființarea unei societăți comerciale Marea majoritate a lucrurilor prezentate mai devreme sunt extrase din Legea nr. 1 din 2011 (Legea Educației Naționale).
Studenții beneficiază de asistență medicală și psihologică gratuită în cabinete medicale și psihologice universitare ori în policlinici și unități spitalicești de stat, conform legii.
Transportul public costă mai puțin pentru studenți. Spre exemplu, RATB și Metrorex oferă studenților abonamente lunare subvenționate cu 50%. Legea spune că în timpul anului școlar, studenții beneficiază de tarif redus cu minimum 50% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, feroviar (Căile Ferate Române, da?) și naval.
Studenții beneficiazã de tarife reduse cu 75% pentru accesul la muzee, concerte, spectacole de teatru, operă, film, la alte manifestări culturale și sportive organizate de instituții publice, în limita bugetelor aprobate. Studenții etnici români din afara granițelor țãrii, bursieri ai statului român, beneficiază de gratuitate la toate manifestările mai devreme amintite.
Statul este obligat să acorde burse sociale de studii studenților proveniți din familii defavorizate precum și celor instituționalizați, în condițiile legii.
Cheltuielile de întreținere a internatelor, a căminelor și a cantinelor universităților se acoperã din veniturile proprii ale instituțiilor de învățământ respective și din subvenții de la buget cu această destinație. Tarifele practicate de universități pentru studenți la cămine și cantine sunt cel mult egale cu diferența dintre costurile de funcționare, cuprinzând cheltuielile de personal, cheltuielile cu utilitățile, cheltuielile cu materiile prime și consumabile și cheltuielile de întreținere curentă și, respectiv, subvențiile de la bugetul de stat.
În baza prevederilor HG nr. 166/2003, studenţii care doresc să înfiinţeze o afacere proprie beneficiază de scutiri de la plata unor taxe şi tarife. Detalii găsiți pe site-ul ONRC.
Search
Articole Recente
- Foto: Bacău Dance Open 2023 la Sala Sporturilor
- Ce simt anul acesta de Ziua Națională a României
- Agenda evenimentelor din Bacău (1-3 decembrie 2023)
- Ședința de îndată convocată de primarul Viziteu pentru ascunderea eșecului fondurilor europene, fără cvorum
- Ședința Consiliului Local Bacău din 28 noiembrie 2023 (rezumatul proiectelor)
Comentarii recente
- Lungu on Ce simt anul acesta de Ziua Națională a României
- Simona on Proiect în consultare publică: terenuri de sport ale școlilor și liceelor deschise pentru toți băcăuanii
- Ionut on Proiect în consultare publică: terenuri de sport ale școlilor și liceelor deschise pentru toți băcăuanii
- Radu on Proiect în consultare publică: terenuri de sport ale școlilor și liceelor deschise pentru toți băcăuanii
- Kristofer on Agenda evenimentelor din Bacău (27-29 octombrie 2023)
- Kross on Agenda evenimentelor din Bacău (27-29 octombrie 2023)
- Kross on Străzi neîncăpătoare pentru mașinile din Bacău. Soluția: transportul alternativ
- jonny anghel on Străzi neîncăpătoare pentru mașinile din Bacău. Soluția: transportul alternativ
- roch on Zilele Bacăului, așa cum le văd eu – propunere de program și activități
- Teo on Zilele Bacăului, așa cum le văd eu – propunere de program și activități
Mai scrii un articol cu facilitatile de care chiar au parte studentii?
La transportul auto (cu autocarul, cand pleci acasa), ai cel mult 10 lei reducere, sub nicio forma 50% reducere.
Am fost anul trecut la opera si aveau tarife speciale pentru studenti. 30 si ceva pentru noi, 50 si ceva de lei pentru orice alt adult.
Eu ți-am zis ce spune legea. Văd că iar nu ne înțelegem. Transportul auto (cu autocarul), așa cum îi spui tu, nu este public.
Ba e public, ca merge cine vrea cu el. Ca nu e de stat, e partea a doua. Dar public e. Nu e transport public masina ta de-acasa 🙂
Anii vin , anii trec;
Vantul bate, ploaia nu se opreste.
Banii vrem, mancare cumparam
Dar locuri de munca ofera cineva pentru studenti din zilele de astazi?>
Nu, fiecare traieste dupa cum poate, de parca facultatea este o carte ce trebuie citita singura, fara pic de indrumare.
Inteleg totatal lumea trebuie sa fie cea mai buna, dar ca dupa facultate doar 10-20 % sa-si gaseasca de munca nu mi se pare prea ok.
daca ne dai din paralela constitutie a romaniei nu faci nimic
vrem sa stim adevarul nu visele parlamentarilor
precum caminul in cadrul univ Bacau e aproximativ 120lei pe luna