Câteva gânduri pentru Stategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Bacău

Duminica, 5 Martie 2017 | Bacau, Initiative personale | 2 comentarii

La fel ca Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), document de planificare ce ar fi trebuit să fi fost gata până acum, și Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană (SIDU) este necesară pentru ca municipiul Bacău să atragă fondurile europene din Programul Operațional Regional (POR) 2014-2020. Trebuia să avem aceste strategii sau măcar să se lucreze la ele cu vreo 2 ani în urmă, însă fosta administrație liberală n-a mai privit către viitor. Cel puțin nu în ultimul mandat.

Până la momentul ăsta, nici administrația Necula-PSD nu se mișcă prea bine pe zona de investiții publice, dar important este că a înțeles încă din primele luni ale mandatului că PMUD și SIDU sunt esențiale ca Bacăul să prospere și să aibă resursele financiare necesare proiectelor îndrăznețe de modernizare a infrastructurii urbane.

Dacă despre PMUD am tot vorbit în ultimii ani, azi voi aborda SIDU (Strategia Integrată de Dezvoltare Urbană). Acesta se află momentan în lucru, motiv pentru care municipalitatea băcăuană invită cetățenii să participe la o campanie de consultare privind cele 11 domenii de interes din strategie: educație, cultură, sănătate, incluziune socială, sport, siguranță publică, comunități și culte, societate civilă, economie și competitivitate, cercetare și inovare, mediu, conectivitate și mobilitate urbană. Primăria zice că-s 11 domenii, dar mie îmi ies mai multe la numărătoare. În fine, nu asta e important.

Ideea principală este că în baza acestei strategii urmează să fie definitivat portofoliul de proiecte de dezvoltare urbană care urmează să fie implementate până în 2023 atât din fondurile europene pe care le avem la dispoziție, cât și din alte surse. Așadar, ar fi foarte bine dacă ați reuși să rezervați 15 minute din viața voastră pentru a contribui la conturarea listei de proiecte prioritare pentru Bacău, completând acest chestionar.

transport biciclete bacau

Eu am răspuns la întrebări cu mare atenție și, pentru că nu e niciun secret, am luat decizia să vă spun și vouă pe scurt ce am tastat la întrebările 2, 3 și 4, adică la rubricile de viziune.

Care considerați că sunt cele mai importante 3 probleme ale Municipiului Bacău?

 • 1. infrastructura de transport axată parcă prea mult pe conducătorii auto și parcă prea puțin pe transport public și nemotorizat (cu bicicleta, de exemplu);
 • 2. un serviciu de salubritate slab, neconform cu normele naționale și europene în vigoare, care nu face față nevoilor unui oraș de mărimea Bacăului;
 • 3. lipsa oportunităților de dezvoltare și de carieră pentru tineri.

Dar cele mai importante aspecte pozitive?

 • 1. principalele artere ale orașului arată destul de bine și au un sistem de iluminat pus la punct;
 • 2. unele dintre cele mai importante companii din România continuă să își păstreze sediul principal în Bacău (Dedeman, Agricola etc);
 • 3. existența unor grupuri civice din ce în ce mai active în ultimii ani în ceea ce privește formularea politicilor publice locale.

flashmob-bacau-valea-plopului-cje-bacau-saptamana-nationala-a-voluntariatului-6

Care considerați că sunt cele mai importante trei resurse sau atuuri pe care se poate sprijini dezvoltarea viitoare a Municipiului Bacău?

 • 1. în continuare, în Bacău există foarte mulți tineri, chiar de ordinul miilor, care au diferite pasiuni și care pot pune umărul la dezvoltarea Bacăului dacă vor fi ajutați să rămână aici și să trăiască, spre exemplu, din industriile cultural-creative. Bacăul se poate dezvolta economic din această industrie, cu ajutorul tinerilor;
 • 2. relieful din împrejurimi este divers, favorabil, accesibil și poate fi folosit pentru agrementul cetățenilor dacă acesta va fi valorificat printr-o serie de proiecte de investiții în acest sens;
 • 3. salba de lacuri Natura 2000 din nordul, estul și sudul orașului pot reprezenta o gură de aer pentru cetățeni. Orașul trebuie să se orienteze către apă, iar Lacurile I și II cel puțin ar trebui puse în evidență nu doar în vederea petrecerea timpului liber, ci și pentru locuit acolo unde chiar există această posibilitate.

SF-uri sau nu, acestea sunt, cred eu, direcțiile pe care se poate dezvolta Bacăul nostru drag. Dacă aveți alte sugestii sau păreri, chiar mi-ar plăcea să le aud. Acesta este un proces de consultare de care depinde dezvoltarea orașului pe termen mediu și lung. Haideți să ne implicăm!

În rest, am acordat mare atenție bifatului în căsuțele privind calitatea locuirii, calitatea serviciilor publice, mobilitatea urbană și petrecerea timpului liber.

Lacul Bacau II (3)

2 comentarii la “Câteva gânduri pentru Stategia Integrată de Dezvoltare Urbană a municipiului Bacău”

 1. dorel bejan 5 Martie 2017 at 21:46 Permalink

  Parcă nu observați!Bacăul este un oraș blocat. Avem nevoie de o șosea de centură. Să nu-mi spuneți că e în proiect!


Lasa un comentariu