De ani buni de zile sindicalistii din invatamant ameninta cu greva generala. Vor salarii cat mai mari, sporuri cat mai multe, concedii cat mai lungi, tichete de vacanta, subventii la transport si multe alte lucruri.
Pai daca le vor, de ce mimeaza protestul? De ce de mai bine de patru ani abandoneaza greva generala? Pentru ca le este pasa de elevi? Cu siguranta ca nu, ci pentru ca n-au sange in instalatie. Daca nu ma inseala memoria, in 2005 elevii au stat stat acasa o luna de zile. Aia da actiune de protest. Atunci sindicalistii au mers pana la capat si au obtinut ce au dorit.
Cred ca in ultima perioada am scris destul despre profesori si tentative de greve. Remember:
Ca la fiecare inceput de anotimp, sindicalistii din invatamant sunt nemultumiti si se gandesc, vezi Doamne, sa inceapa protestele stabilind un calendar. Prima etapa a inceput ieri, 22 martie 2010, zi din care profesorii nu mai trec notele in catalog, sau macar asa ar trebui sa faca. Nici vorba de respectarea a ceea ce au hotarat sindicatele. La mine la scoala s-au pus note, aceeasi situatie fiind intalnita in mai toate liceele din oras, si pun pariu ca si din tara.
Sa fie oare o discordanta intre ceea ce fac liderii de sindicate si ce vor profesorii afiliati gruparilor sindicale? Eu tind sa cred ca asa este. Totul pleaca de sus, de la liderii sindicali care invart zeci de mii de euro cand se aseaza la masa tratativelor cu guvernantii. Asta nu este valabil numai in invatamant, ci in toate domeniile de activitate finantate de la bugetul de stat.
Inca ceva: ce rost are fixarea grevei generale in calendarul de proteste la inceputul lunii iunie, cand profesorii si elevii se pregatesc de vacanta? Va spun eu de ce. Pentru ca nu au tupeu sa recurga la o maniera de protest atat de radicala cum este greva generala pe termen nelimitat.
"Inca ceva: ce rost are fixarea grevei generale in calendarul de proteste la inceputul lunii iunie, cand profesorii si elevii se pregatesc de vacanta? "
Pentru a boicota bac-ul.
Se vede ca vrei sa stai cateva zile acasa 😛
Totusi e adevarat ca joi profesorii din toata tara nu vor tine orele(cu exceptie ferdinand ca e mai cu mot:|) ?
off topic,ati primit "scrisoarea" lui stavarache?
Kristofere, pune pe cineva sa-ti dea o palma si apoi reciteste ce tocmai ai scris. In articolul tau se vede ca esti total pe langa treaba asta cu invatamantul.
Unu la mana, "Pai daca le vor, de ce mimeaza protestul?"-> Raspuns: ca sa mai primeasca si ei acolo un salariu cat de cat pe luna aia, ca daca nu stiai, orele in care se face greva nu se platesc, nu "pentru ca n-au sange in instalatie". Si asa nu castiga sume uriase, sa li se si taie din ele, e sinucidere curata.
Al doilea motiv ar fi ca in invatamant nu sunt numai ei, ci si elevii. Orele sau zilele care s-au pierdut cu greva trebuie recuperate, sambata. Daca in zilele in care e greva nu se pun absente, adica lumea sta acasa, la orele de recuperare se pun absente. Adica noi, ca elevi, picam prost, oricum ar fi. Nu stiu daca la scoala ta generala s-au respectat orele de recuperare in 2005, cand a fost luna aceea de greva, da' stiu ca la scoala mea s-au pus absente, indiferent de ora, si sa mergi niste foarte multe sambete la scoala doar pentru ambitia unora, sincer, iti cam vine sa le umpli frigideru' tuturor profesorilor care fac greva.
Ai zis ca "Daca nu ma inseala memoria, in 2005 elevii au stat acasa o luna de zile." -> Da, au stat, da' ia intreaba-i tu frumos pe profesori cam ce salarii au luat in luna aia. Daca majoritatea n-ar avea familii, adica si alte persoane care sa aduca bani in casa, ar fi mancat pateu cu paine la toate mesele. Si mai intreaba-i si pe elevi cam cate sambete au venit la scoala, in lehamite si sictir, stiind ca ei n-au absolut nicio vina in toata treaba asta.
Asa ca supozitia ta cum ca "Totul pleaca de sus, de la liderii sindicali care invart zeci de mii de euro cand se aseaza la masa tratativelor cu guvernantii." nu-si prea are rostu'. Nu zic nu, aia de sus nu-s usa de biserica, da' vreau sa spun ca profesorii care nu fac greva mai au inca un dram de minte in cap, inca isi mai amintesc in ce tara traiesc si cam cat de mult le pasa oamenilor de la conducere de ei. Nici macar profesorii care fac greva pentru cateva zile, o luna maxim, nu si-au pierdut chiar de tot realismul.
Aproape nimeni nu e atat de inconstient incat sa faca greva pe termen nelimitat, pentru ca e un lucru care poate schimba foarte multe in rau. In cazul in care s-ar face o greva pe termen nelimitat, la un moment dat s-ar ingheta anu'. Din secunda aia in care se ingheata anu', greva=0 (zero). Nu zice nimeni, sa se faca protest, nu cred ca profesorii nu merita un salariu mai mare sau alte alea, dar nu da in elevi! Niciodata nu mergi pana in punctu' in care materia pierduta e atat de mare incat e imposibila de recuperat, pana in punctu in care ar trebui ca elevii sa vina pentru urmatoarele 999 de sambete la scoala, sau sa se ajunga la inghetarea anului. Ai libertate, faci ce vrei, dar fara sa daunezi nimanui. Ultima data cand am verificat, Romania era o tara libera, si prin libera se traduce exact ce am scris eu mai sus.
D-asta nu se arunca toata lumea in greve pe termen nelimitat, nu ca "nu au tupeu sa recurga la o maniera de protest atat de radicala". Putinii aia profesori care au mai ramas spargatori-de-greva nu-s prosti degeaba, ca ei stiu ca dupa ce se termina greva, salariu canci, weekend canci, si pana la urma, nici macar n-au obtinut in totalitate ceea ce si-au dorit. Unde mai pui si antipatia totala a elevilor fata de scoala de dupa?
Recunosc, sunt subiectiv, ca sunt elev, si tin la timpu' meu, da' articolu' asta e atat de liniar, parca tu, Kristofere, ai fi din alta tara si nu stii deloc cu ce se mananca invatamantu' romanesc. Data viitoare incearca sa privesti problema din cel putin 2 unghiuri, ca se vede ca treaba asta n-ai facut-o deloc cand ai scris postu' asta. Peace.
Mi-ai scris o poveste aici. Foarte bine, apreciez, dar ai spus niste lucruri care nu sunt adevarate.
1.Personalul din invatamant are dreptul la greva, remuneratia ramanand neafectata de actiunile de protest (vezi articolele 250, 251, 252 si 253 din Legea Codului Muncii). E valabil si pentru situatia din 2005.
2.Atata vreme cat Inspectoratul Scolar si conducerea institutiei de invatamant unde inveti au decis sa vii sambata la scoala ca sa recuperi orele, asa trebuie sa faci, fie ca iti place, fie ca nu.
3.Asta spuneam si eu. Majoritatea profesorilor afiliati federatiilor sindicale, fie ca vor, fie ca nu vor, fac ce spun liderii: greva, miting sau orice alta forma de protestetc.
4.In 2005 a fost greva pe termen nelimitat. Asta nu inseamna ca dascalii fac greva pana la adanci batraneti, ci pana cand vor liderii sindicali.
5.Te rog sa nu mai spui ca atunci cand fac greva, profesorii mor de grija elevilor. Ma faci sa rad, nu de alta!
@ K93
1. Ti-am zis si mai inainte sa nu mai iei totul ad literam, ca nu e chiar asa. Daca fac greva in timpul orelor de munca, nu sunt platiti.
2. Si sa nu zici ca mereu am cate ceva impotriva ta, uite ca aici iti dau dreptate. Aia de sus, de la sindicate, chiar joaca la masa celor tari. Si iti dau si un exemplu http://www.cotidianul.ro/liderul_sindical_catalin_croitoru_ntre_mine_si_pd_l_a_fost_o_atractie_reciproca-43887.html
Dar foarte bine ca Ferdinand-ul nu face greva….mie cel putin mi-a ajuns ca a trebuit sa recuperam zilele in care liceul a fost inchis din cauza gripei :|… Si nu sunt de acord cu "2.Atata vreme cat Inspectoratul Scolar si conducerea institutiei de invatamant unde inveti au decis sa vii sambata la scoala ca sa recuperi orele, asa trebuie sa faci, fie ca iti place, fie ca nu."