Dacă ajunge la guvernare, PNL se jură că va aloca minim 5% din PIB pentru educație

Marti, 19 Mai 2015 | Politica, Tineret | Comenteaza

Weekendul trecut, la Bacău a avut loc Conferința regională a Comisiei de Educație a PNL, prilej cu care organizația locală a pus la cale o conferință de presă la Centrul de Afaceri și Expoziții. Fiind în Bacău, mi-am făcut timp și m-am dus la conferință special pentru a-i întreba pe liberali chestiuni despre educație și tineret pe care le-am tot abordat în ultima perioadă.

În ciuda faptului că în sală nu era presă națională și, dacă e să mă întrebați pe mine, nici locală nu prea (lucru remarcat de Tudorița Lungu), iar tematica era cu totul și cu totul alta, Raluca Turcan, cumva viitorul ministru al Educației dacă PNL ar ajunge la guvernare (așa cum și Cătălin Predoiu e premierul din umbră), a început cu critici la adresa guvernării Ponta privind impozitarea bacșișului.

Trecând într-un final la educație, subiectul conferinței de presă și al evenimentului de la Bacău, Raluca Turcan a enunțat câteva dintre prioritățile PNL pentru învățământul românesc: cadru național de competențe, nomenclator al calificărilor, mai multe licee profesionale etc. Cică ar fi foarte pregătiți să preia guvernarea. Așa o fi, dar cred că PNL i-ar sta mult mai bine, mai ales că “și-a luat țara înapoi”, s-o lase mai moale cu minciunile și cu promisiunile fără acoperire.

conferinta presa pnl bacau educatie (2) raluca turcan

Atât doamna Turcan, cât și deputații prezenți la conferința de presă, Ștefan Alexandru Băișanu și Sanda-Maria Ardeleanu, au plâns pe umărul tinerilor care nu merg la școală în principal din cauza lipsurilor financiare. Pe bună dreptate, așa este, sunt multe familii care nu au posibilitatea nici măcar să își trimită copiii la școală. La fel cum este adevărat și că atunci când s-a plafonat decontarea navetei școlare prin ordonanță de urgență, PNL era alături de PSD la guvernare. Iar ăsta e doar un exemplu de ipocrizie din tabăra PNL, pe care nu am ezitat să o taxez la conferința de presă. Nedecontarea transportului școlar reprezintă o sursă majoră de abandon școlar, a declarat Raluca Turcan sâmbătă, parcă fără să țină cont că în 2013 era la guvernare.

Apropo de naveta școlară, recent am depus o petiție la Avocatul Poporului în care cer, alături de Bajdechi, sesizarea Curții Constituționale, întrucât noi credem că această plafonare afectează un drept prevăzut de Constituția României, și anume dreptul la învățătură. Detalii despre acțiunea noastră găsiți pe HotNews.

Revenind la conferința de presă de sâmbătă, am avut o satisfacție deosebită când cei din prezidiu au recunoscut că PDL și PNL au greșit vizavi de finanțarea educației. Și ei se numără printre semnatarii Pactului pentru educație, adoptat în 2008 dar nerespectat de niciun guvern. Am obținut și o promisiune în acest sens: Din primul an de guvernare, PNL va aloca minim 5% din PIB pentru educație. Dacă nu, Raluca Turcan jură pe roșu că va urma modelul lui Mircea Miclea și își va da demisia din guvern. Om trăi și om vedea!

În ceea ce privește discuțiile pe noua Lege a Educației, liberalii au punctat bine: trebuie să existe o dezbatere publică amplă, iar proiectul să prindă contur în Parlament. Eu sper ca majoritatea PSD să țină cont de aceste lucruri și să se consulte cu toți actorii implicați, inclusiv cu elevii, studenții și ONG-urile interesate de politici educaționale.

conferinta presa pnl bacau educatie (1) raluca turcan

conferinta presa pnl bacau educatie (3) baisanu sanda ardeleanu

conferinta presa pnl bacau educatie (4) marian damoc

conferinta presa pnl bacau educatie (5) palar

conferinta presa pnl bacau educatie (6) vlad popovici

Lasa un comentariu