Halda de fosfogips trebuie ecologizată. Și nu pe banii noștri! (#ClimateStrike – ziua 4)

Marti, 24 Septembrie 2019 | Bacau, Initiative personale | Comenteaza

În continuarea săptămânei de grevă globală pentru climă, următoarea problemă pe care vreau să o abordez la nivel local este halda de fosfogips din sudul Bacăului, un depozit ilegal de deșeuri industriale rezultat în urma activității combinatului chimic (CICh), devenit Amurco după ce a fost preluat de Ioan Niculae.

În 2017, Comisia Europeană a trimis România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a închis și nu reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri ce constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu, unul dintre ele fiind această halda de 16,02 hectare din sudul Bacăului.

După ce în 2016 a fost un subiect principal al campaniei electorale, halda de fosfogips se pare că nu a mai suscitat interes în administrația Necula. Într-un răspuns la o interpelare pe care am formulat-o în plenul Consiliului Local, Primăria Bacău spune că nu poate lua în considerare ecologizarea sitului poluat întrucât există deschis la DNA un dosar privind un proiect anterior finanțat prin POS Mediu 2007-2013 care ar fi vizat reabilitarea sitului.

Totuși, să nu uităm că obligațiile și sarcinile de mediu, în valoare de 27 de milioane de euro, sunt în sarcina Amurco SRL – prin lichidatorul Sierra Quadrant (ca urmare a deciziei instanței), chiar dacă terenul aparține acum municipalității după ce majoritatea politică de atunci l-a acceptat ca donație, cuplul Stavarache-Luchian fiind decisiv în toată schema de la acea vreme.

– Ce păzesc Garda de Mediu și Agenția pentru Protecția Mediului?
– De ce Primăria Bacău se leagă de un dosar în curs și nu execută Amurco, prin lichidatorul judiciar, pentru achitarea obligațiilor de mediu? Până la urmă, nu ne obligă nimeni să facem proiect cu fonduri europene pentru asta, ci pur și simplu putem să demarăm ecologizarea, făcând licitație în acest sens, banii recuperându-i de la Amurco.

Astfel, joi, la ședința Consiliului Local, vom avea o discuție serioasă în acest sens, iar până atunci voi depune un proiect de hotărâre pentru demararea ecologizării cu bani de la Amurco, dar și adrese către autoritățile de mediu ce se fac că nu văd elefantul din încăpere.
#ClimateStrike

halda fosfogips bacau

Lasa un comentariu