Hramul Bacăului 2017 a fost aprobat cu încălcarea legii

Luni, 3 Iulie 2017 | Bacau, stiri | 3 comentarii

Weekendul trecut, toată zona din jurul Stadionului Municipal (aflat în continuare în ruină) a fost închisă de și la cererea SC Axial Music SRL, cu aprobarea Primăriei Bacău, pentru desfășurarea Hramului Bacăului 2017.

Am fost pe-acolo în trecere cu bicicleta pentru a vedea cum arată organizarea și vă mărturisesc că nu am putut sta mai mult de câteva minute din motive ce țin, dacă vreți, de gusturile mele muzicale, dar și de exigența pe care o am atunci când mă gândesc la amenajarea/transformarea unui spațiu public într-un loc de festival. Poate altora le-a plăcut.

Pentru că îmi place să vorbesc pe lege și pe date concrete, trebuie să luăm în discuție inclusiv modalitatea în care a fost aprobat acest eveniment. Din datele pe care le dețin și uitându-mă în lege, pot afirma fără probleme că Hramul Bacăului 2017 a fost aprobat fără respectarea prevederilor legale de către Comisia de Avizare a Manifestațiilor Publice a cărui președinte este nimeni altul decât primarul Cosmin Necula.

hramul bacaului 2017foto: Nordist Băcăuan

Având în vedere că avizul primăriei este întemeiat pe dispozițiile Legii 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, îmi voi argumenta punctul de vedere cu două fapte:

1. Fix vizavi de tiribombele și boxele comercianților de la hram era situat Spitalul Județean de Urgență, motiv pentru care comisia de avizare trebuia să le dea aviz negativ organizatorilor fără să stea pe gânduri. Și nu doar pentru că hramul a deranjat 4 zile la rând sutele de bolnavi internați în spital, ci și pentru că legea e foarte clară în privința aceasta:

Art. 5 alin. (1) – Organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice sunt interzise în imediata apropiere a gărilor, porturilor, aeroporturilor, staţiilor de metrou, spitalelor, obiectivelor militare, a unităţilor economice cu instalaţii, utilaje sau maşini cu grad ridicat de pericol în exploatare.

2. Organizatorii de la SC Axial Music SRL au solicitat punerea la dispoziție a locației (str. Erou Ciprian Pintea + parcarea din fața Stadionului Municipal) începând cu 28 iunie, ora 9:00, deci erau obligați să ceară acest lucru cu 3 zile înainte, conform articolului 7 din lege. Cererea lor a fost depusă pe 26 iunie, cu doar 2 zile înainte de data la care au solicitat amplasamentul.

aviz hramul bacaului 2017

Ca fapt divers, Axial Music este firma căreia în toamna anului 2016 i-a fost încredințat prin achiziție directă un contract de 120.500 lei (fără TVA) pentru Zilele Bacăului. Gurile rele spun că bugetul a fost atunci atât de mic tocmai pentru evitarea unei eventuale licitații.

P.S.: vorba unui cititor, până la urmă ce a avut municipiul Bacău de câștigat de pe urma predării unei străzi timp de aproape o săptămână către o firmă care la rândul ei a închiriat și a făcut profit? De ce nu se percep tarife de închiriere agenților comerciali care folosesc drumurile, parcările și toate celelalte spații publice în scop lucrativ? Nu cumva avem și-un prejudiciu aici?

3 comentarii la “Hramul Bacăului 2017 a fost aprobat cu încălcarea legii”

  1. Stan 3 Iulie 2017 at 20:15 Permalink

    Parcarea de la stadion nu este cu plata? Daca da cat au platit organizatorii la buget? Sau spatiile respective le-au fost puse la dispozitie moka?

  2. Sisica 3 Iulie 2017 at 22:06 Permalink

    Este un infractor de drept comun! Abuz in serviciu, indeplinirea defectuoasa a sarcinilor de serviciu, constituirea unui grup infractional organizat, ocuparea abuziva a domeniului public, si blocarea ilegala a strazilor publice, o gramada de infractiuni in lant! ISU si DSV, cum au autorizat improvizatiile si lipsa apei curente? Toti trebuie anchetati, primar, sefi de politie, isu, dsv! Statu, prefectul ar trebui sa se autosesizeze in acest caz! Coruptie la toate nivelurile!

  3. Miron 4 Iulie 2017 at 01:48 Permalink

    Pe aceeasi logica, nu ar trebui percepute taxe si la evenimentele ce tin de Capitala Tineretului?


Lasa un comentariu