ISJ Bacău trebuie să înceteze să mai aglomereze “liceele teoretice de top” în dauna celorlalte școli

Luni, 21 Ianuarie 2019 | Bacau | Comenteaza

Două clase de profil teoretic ar urma să fie desființate și “mutate” cu totul în anul școlar viitor (2019-2020) de la Colegiul “Mihai Eminescu” la liceele teoretice de top din oraș, așa cum le numește ISJ Bacău, Ferdinand I, Vrănceanu sau Vasile Alecsandri. Locurile libere ar urma să fie repartizate profilului tehnologic, scrie Ziarul de Bacău

N-aș avea nicio problemă cu asta dacă nu ar exista două situații care afectează învățământul local:

  • 1. supraaglomerarea claselor din liceele de top este un aspect pe care îl cunoaștem cu toții, ISJ-ul fiind principalul vinovat pentru această stare de fapt care are la baza dorința nebună a directorilor de a avea din ce în ce mai mulți elevi și automat din ce în ce mai multe fonduri de la bugetul național din finanțarea de bază. Uite-așa, ajungem la situații în care anumite clase își țin cursurile pe la subsoluri ori prin încăperi extrem de mici și destinate altor activități. Asta trebuie să înceteze!
  • 2. decalajele de finanțare se majorează, liceele bogate și “de top” primind și mai mulți bani, în timp ce cele de la periferie ori catalogate de nivel mediu, pierd altfel elevi și implicit și fonduri.

Pe această cale, cer ISJ Bacău, condus de Florin Lazăr, să pună capăt tendinței de supraaglomerare a liceelor de top, să nu mai aprobe suplimentarea locurilor din clase peste numărul recomandat de lege și să își îndrepte atenția spre dispunerea echitabilă a resurselor în teritoriu.

Este o decizie corectă. Se urmărește ca de la an la an să ducem mai mulți absolvenți de gimnaziu către aceste licee, iar pe cei cu rezultate mai bune să îi orientăm spre liceele teoretice de top, cum sunt Colegiul Ferdinand I, Gheorghe Vrănceanu sau Vasile Alecsandri. Colegiul „Mihai Eminescu” este primul de la care începem, dar pe rând vom face același lucru și la alte licee, pentru a nu afecta personalul didactic – Florin Lazăr, inspector școlar general al jud. Bacău

Lasa un comentariu