Lipsa de transparență înseamnă, mai devreme sau mai târziu, corupție

Sambata, 11 Martie 2017 | Bacau | 4 comentarii

Cunoșteți pasiunea mea pentru transparență și probabil că mulți dintre voi deja înțelegeți importanța acestui concept mai ales în ceea ce privește activitatea instituțiilor publice. Prin ceea ce scriu și ce fac, cultivez deschiderea instituțiilor față de cetățeni de 10 ani de zile, încă de când am acest blog.

Am publicat de-a lungul timpului multe seturi de date și informații de interes public și o voi face în continuare pentru că transparența este o condiție pentru existența unui democrații reale. Încrederea cetățenilor în instituții (și mai apoi în politicieni) va fi în continuare scăzută dacă aceste entități nu vor începe să înțeleagă că trebuie să fie deschise cetățenilor, oferind publicului toate pârghiile și instrumentele necesare pentru verificarea acțiunilor guvernamentale și, desigur, a modului în care este conceput, repartizat, gestionat și cheltuit bugetul public.

În ultimele zile, am insistat foarte mult pe procedura de adoptare a bugetul municipiului Bacău pe anul 2017. Am fost foarte surprins să constat că noua administrație a lui Cosmin Necula, la prima sa propunere de buget, a ales să țină proiectul departe de ochii cetățenilor, afișând documentul la sediul instituției, nu și pe site.

Din fericire, în urma presiunilor cetățenilor și a opoziției, aseară, practic la o săptămâna de la așa-zisa afișare la sediul primăriei, pe site-ul instituției au fost publicate niște schițe ale bugetului. Este foarte important să vă uitați pe ele și să participați activ la procesul de bugetare, venind cu propuneri de modificare sau de completare. În acest sens, contestațiile pot fi depuse până pe 20 martie 2017.

Bun, rău, cu multele discuții care vor avea loc în următoarea perioadă, în cele din urmă bugetul Bacăului pe 2017 va fi adoptat. Chiar dacă executivul nu își propune să realizeze senzațional de multe investiții anul acesta, acestea trebuie monitorizate, atent urmărite. Așa cum am mai spus-o atât în spațiul public, cât și la ședințele Consiliului Local, pe site-ul Primăriei Bacău cetățenii trebuie să aibă posibilitatea să vadă în timp real stadiul de realizare a proiectelor. De asemenea, cred că toți ar trebui să avem acces la caietele de sarcini ale licitațiilor și la contractele de prestări servicii încheiate de Primăria Bacău.

Nu vă ascund faptul că lucrez la un pachet de măsuri de transparență decizională la nivel local, proiect care va fi un fel de moment al adevărului pentru majoritatea PSD-ALDE-PMP din Consiliul Local. Dacă nu au nimic de ascuns, vor vota pentru. Dacă sunt puși pe scheme mai puțin ortodoxe cu banii publici, vor opune rezistență. Să vedem, să vedem, ce-o să iasă!

9-centru-bacau-craciun

4 comentarii la “Lipsa de transparență înseamnă, mai devreme sau mai târziu, corupție”

 1. AlexAllex 11 Martie 2017 at 13:14 Permalink

  In lipsa transparentei, putem solicita informatii de interes public pe legea 544/2001 si apoi sa le publicam noi. Cred ca ar trebui o mai buna promovare si intelegere a acestei posibilitati (legea 544/2001), pe langa lupta pentru promovarea transparentei. Sunt foarte multi care nu stiu ca se poate solicita orice informatie de interes public.

 2. Cetateanul 11 Martie 2017 at 13:51 Permalink

  Felicitări K!Te indrepti cu pasi siguri catre 2020 pt noul mandat de primar!A trecut aproape un an si mai că ni s-a acrit de promisiunile lui Necula si de modul obedient in care răspunde sarabandei de partid in detrimentul oamenilor!Daca intr-ub an s-a spus atata minciună si s-au promis atatea inmulteste cu patru !La alegerile viitoare nici nu mai ai nevoie de campanie.Trebuie numai sa te inscrii in lupta electorala.Tine-o tot așa!!!

 3. Cetatean 11 Martie 2017 at 21:21 Permalink

  Ar fi interesant de aflat si cum se aloca fondurile in scoli, precum si modul cum sunt ele cheltuite.

 4. Kiwi 24 Martie 2017 at 11:56 Permalink

  Felicitari K. !
  Astept cu interes pachetul de măsuri de transparență decizională la nivel local, sa-l popularizam cat mai mai multi. Trebuie sa punem sa presiune pe autoritati sa NU MAI FURE.


Lasa un comentariu