Mâine plecăm în marș motorizat pentru autostrăzile A7 și A8 din Moldova

Vineri, 18 Mai 2018 | Bacau | 2 comentarii

Dacă și voi v-ați săturat ca regiunea Moldovei să fie izolată și vitregită de conexiunile rutiere rapide cu vestul țării și cu Europa, mâine sunteți așteptați să participați la cel mai mare protest motorizat care a avut loc vreodată în România. Participă sute de șoferi și transportatori din Iași, Vaslui, Suceava, Botoșani, Galați, Vrancea, Brăila, Buzău, Harghita, Mureș și, desigur, Bacău.

Din Bacău se pleacă la ora 10:30 din parcarea de lângă Policlinica Veche (zona “Ciupercuțe”), coloana urmând să cuprindă participanții din Iași, Suceava, Botoșani, Neamț și, desigur, Bacău. Coloana va parcurge traseul Adjud-Tișița-Buzău-București și are ca destinație Piața Victoriei după ora 17:00.

mars motorizat moldova

Marșul este organizat de două asociații civice cu filiale în toată regiunea – ”Împreună pentru A8” și ”Moldova vrea autostradă”. În Bacău, partenere sunt grupurile civice locale Bacăul European și Bacăul Civic, ambele preocupate de monitorizarea variantei ocolitoare a Bacăului și în general de marile infrastructuri de transport cu impact local.

Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari în zona Moldovei, nu numai că nu s-a construit niciun metru de autostradă, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clarepentru licitarea acestor contracte!

  • Pentru Autostrada A8 (Iași – TârguMureș, care ar lega Moldova de rutele europene), au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situația fiind la momentul de față tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007.
  • Pentru Autostrada A7 (sau drum expres, Guvernul încă nu s-a decisasupra categoriei), au fost amânate licitațiile pentru studiile de fezabilitate de 16ori în 5 ani! Acum două zile a avut loc ultima amânare – data de 15 mai 2018 era termenul pentru evaluarea ofertelor pe tronsonul Buzau – Focșani din A7. S-a amânat pentru a 16-a oară! Noul termen: 16 iulie 2018.

Protestul atrage atenția Guvernului României, Ministerului Transporturilor, CNAIR, că lipsa autostrăzilor blochează investițiile regionale, creează subdezvoltare, dezechilibre la nivelul României, generează emigrări masive aleforței de muncă și totodată faptul că răbdarea celor 7 milioane de românidin Moldova și restul județelor care depind economic de A7 și A8 s-a terminat.
Organizatorii protestului solicită o întâlnire cu premierul României, doamna Viorica Dăncilă, cu Ministrul Transporturilor, domnul Lucian Șova, pentru a primi garanții oficiale ferme și o foaie de parcurs cu termene și acțiuni clare pentru deblocarea construcției Autostrăzilor A8 și A7, esențiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România. În acest sens, organizatorii au înaintat o solicitare publică autorităților menționate.

Evenimentul de sâmbătă este unul exclusiv civic și transmite revolta cetățenilor față de minciunile și incompetența din ultimii11 ani ale guvernanților, dar și cerința: vrem urgent autostrăziși dezvoltare în Moldova!

Vă așteptăm!

centura-bacau-eko-insaat

2 comentarii la “Mâine plecăm în marș motorizat pentru autostrăzile A7 și A8 din Moldova”

  1. Gigi 18 Mai 2018 at 21:28 Permalink

    un mars de protest nu e suficient.. trebuie sa trecem la #nextlevel si sa blocam drumurile principale intr-o zi obisnuita, la ora de varf! Sa vezi apoi cum intra in panica guvernantii!

  2. Camelian Propinatiu 19 Mai 2018 at 12:13 Permalink

    Liderul PSD fiind mai unionist decât diplomaţia ALDE, dacă protestul va fi asumat de o iniţiativă cetăţenească, avem cu ce construi, pe un teren destul de neted, şi Autostrada Reunirii, Bucureşti-Iaşi-Chişinău.


Lasa un comentariu