Moment istoric: se poate circula pe Centura Bacăului!

Miercuri, 2 Decembrie 2020 | Bacau | Comenteaza

Mare bucurie astăzi! Fără îndoială, Centura Bacău este o mare realizare, iar deschiderea acesteia are efective pozitive semnificative atât pentru cei care ne tranzitează orașul, dar mai ales pentru locuitorii municipiului Bacău, încercați ani la rândul de poluare, timp pierdut în trafic, zgomot, accidente și așa mai departe.

Totodată, odată cu deschiderea traficului pe varianta ocolitoare vom avea în administrația locală contextul potrivit pentru implementarea măsurilor mult așteptate de mobilitate urbană și de resistematizare a cartierelor, realizarea celor două inele rutiere, regândirea transportului public astfel încât să devină predictibil etc.

Totuși, să fi fost în locul guvernanților, din respect pentru cetățenii municipiului și șoferii care așteaptă această șosea de centură de mai bine de 15 ani aș fi optat pentru o inaugurare silențioasă, fără un pupitru de lemn pus pe carosabil, fără fastul electoral pe care îl vedem astăzi transmis în direct.

Rolul societății civile în implementarea acestui proiect a fost unul central, monitorizând realizarea centurii încă din etapa de stabilire a traseului, realizând petiții, scoțând la iveală neregulile din primul contract cu firma turcească, punând presiune pe organismele decidente, comunicând inclusiv cu Comisia Europeană și așa mai departe.

Dacă politicienii și factorii decidenți s-au mobilizat din punct de vedere birocratic în ultimii doi ani, au făcut-o și pentru că cetățenii și organizațiile de profil au pus presiune publică. Fără vocile civice active, acești kilometri de autostradă nu ar fi fost astăzi o realitate de care să fim pe cale să ne bucurăm.

Maxime mulțumiri și felicitări constructorului pentru mobilizarea exemplară care a dus la o inaugurare cu un an mai devreme față de termenul stabilit prin contract, dar și tuturor autorităților locale și centrale implicate în birocrația asociată unui astfel de proiect major!

Lasa un comentariu