Document: Negru pe alb, primarul spune că nu e treaba lui să monitorizeze colectarea și transportul deșeurilor din Bacău

Miercuri, 16 Februarie 2022 | Initiative personale | 1 comentariu

După ce ni s-a tot spus în ultima perioadă că primarul nu ar avea nicio treabă cu alimentarea cu apă a orașului, zilele trecute mi s-a transmis, negru pe alb, că nici cu deșeurile din orașul nostru nu are de-a face. Incredibil, dar da, cică tot alții ar fi responsabili.

Când încă aveam atribuții, i-am solicitat în scris primarului Bacăului să stabilească foarte clar la nivelul instituției care sunt structurile și persoanele responsabile cu desfășurarea și monitorizarea noului contract pe care cu SOMA pentru colectarea și transportul gunoiului.

În paralel, am pus următoarele întrebări, bazate pe obligațiile contractuale pe care SOMA le are în ceea ce privește prestarea serviciului:

 • (1) care este structura responsabilă pentru desfășurarea acestui contract și cine sunt persoanele desemnate (art. 44 din contract)?
 • (2) cine a verificat obligațiile din perioada de mobilizare prevăzută în contract?
 • (3) documentele doveditoare pentru îndeplinirea obligațiilor de la art. 3 alin. 5 al contractului;
 • (4) care a fost procedura de monitorizare propusă spre aprobare și apoi adoptată?;
 • (5) o copie după macheta calendarului care va fi distribuit operatorilor;
 • (6) care sunt amplasamentele identificate ce nu au fost incluse în anexa 3?;
 • (7) care este programul de execuție pentru spălarea recipientelor?;
 • (8) este operabil registrul electronic pentru reclamații și sesizări? Dacă da, cine îl operează și unde este disponibil/poate fi consultat?;
 • (9) care este formula stabilită pentru implementarea mecanismului “plătește cât arunci”?;
 • (10) a fost realizată arondarea asociațiilor de proprietari pentru fiecare platformă municipală în parte? Dacă da, vă rog să mi-o puneți la dispoziție, preferabil în format de hartă;
 • (11) sistemul informatic prevăzut în caietul de sarcini (secțiunea 3) este operabil și îl poate fi accesat în orice moment? Dacă da, care sunt persoanele desemnate în acest sens?

La acel moment, zero răspunsuri. Am insistat cu alte noi adrese, iar acum, în startul anului 2022, mi-am pus mâinile în cap când am primit răspunsul la interpelare: “vă rugăm să vă adresați Asociației de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare (ADIS)”.

adresa primaria bacau adis

Documentul este semnat de primarul Stanciu Viziteu și contrasemnat de Daniela Mihăilă, șefa Serviciului de Monitorizare și Coordonare care ar trebui să se ocupe, conform Regulamentului de organizare și funcționare al Primăriei Bacău, exact de monitorizarea calității serviciilor publice și de modul respectării obligațiilor asumate de operatori în contractele de delegare.
Acum înțelegeți de ce colectarea și transportul deșeurilor din oraș nu arată așa cum ne-am dori? Pentru că factorii responsabili din primărie nu monitorizează acest contract și arunca pisica la ADIS, în ciuda faptului că din primărie pleacă milioane de lei pentru prestarea acestor servicii.

Având în vedere că nimeni din primărie nu monitorizează îndeplinirea obligațiilor contractuale, suntem în fața unui aspect foarte grav și care demonstrează foarte clar că dezinteresul pentru gestionarea deșeurilor la nivelul orașului este major.

Lucrurile nu au cum să rămână așa, drept pentru care voi reveni cu demersuri și detalii.

Voi sunteți mulțumiți de felul în care se strâng deșeurile la voi în cartier?

deseuri bacau

1 comentariu la “Document: Negru pe alb, primarul spune că nu e treaba lui să monitorizeze colectarea și transportul deșeurilor din Bacău”

 1. Cătălin 16 Februarie 2022 at 21:33 Permalink

  auzi, dar pana la urma primarul cu ce se ocupa? Apa nu, gunoi nu.. drumurile zice ca sunt la Miroseanu.. deci cu se ocupa?


Lasa un comentariu