Noul elicopter Apache Guardian

Joi, 4 Aprilie 2013 | stiri | 1 comentariu

La aproape 40 de ani de la primul zbor al unui elicopter Apache – numele de scenă al aparatului de zbor AH-64, Boeing a anunțat la sfârșitul anului trecut AH-64E, deci a cincea versiune a celebrului Apache. Asta în timp ce vechile noastre Puma Socat cad mai des decât stelele.

AH-64E Guardian Block III este poreclit Apache Guardian și va deservi pentru început US Army. Contractul dintre Boeing și Armata Statelor Unite ale Americii include 690 de bucăți. Producătorul estimează livrarea a câte 4 pe lună. Considerate a fi cele mai capabile elicoptere de atac din lume, noile Apache au intrat deja în dotarea armatei americane. De asemenea, Emiratele Unite au comandat vreo 60 de bucăți, iar Arabia Saudită 70.

AH-64D Apache Block III

Ce fac noile Apache Guardian? Motoarele T700-GE-701D sunt mult mai eficiente, deci consumă mult mai puțin combustibil. Are “datalink”, o tehnologie care le permite să facă schimb de informații și imagini în timp real cu trupele de la sol sau alte aeronave, poate controla o mulțime de UAV-uri (Unmanned aerial vehicle), radarul de bord este mult mai puternic și poate lansa, cu ajutorul observatorilor de la sol, rachete către țintele desemnate de UAV-uri.

Să nu uităm că AH-64 poate duce până la 16 rachete AGM-114 Hellfire la un singur zbor și că are tun automat cu calibru de 30mm. Deci Apache-ul este o adevărată mașină de război care acum primește un upgrade. Un fel de iPhone 5 îmbunătățit și lansat ca 5S.

Sper să am timp să îmi continui seria de articole dedicate spectrului tehnologiei militare, o mai veche pasiune de-a mea. Anterior am scris despre X-51 Waverider și YAL-1 Airborne Laser.

ah64e-launch-2x

1 comentariu la “Noul elicopter Apache Guardian”

  1. BigBadSheep 5 Aprilie 2013 at 00:47 Permalink

    Trebuie menţionat că un Apache – chiar şi mai slab cum este el, e la fel de eficient, poate chiar mai mult, ca un regiment de tunuri antitanc româneşti. Oricum, fain articol.


Lasa un comentariu