Plângere penală pentru un Registru al spațiilor verzi nefuncțional în Bacău (#ClimateStrike – ziua 1)

Vineri, 20 Septembrie 2019 | Bacau, Initiative personale | Comenteaza

Pentru că a început Greva globală pentru climă și pentru că îmi place îndemnul acestui eveniment de a acționa acum (mai târziu s-ar putea să fie poate prea târziu pentru comunitatea/țara/planeta noastră), în fiecare zi din această săptămâna voi anunța o inițiativă cu scopul de a rezolva o problemă cu impact asupra mediului înconjurător.

Din păcate, temele de mediu nu sunt așa populare la nivel local, iar cu niște strângeri de gunoaie în locul altora, dar fără a obliga autoritățile și operatorii de servicii publice pentru care plătim taxe și impozite să își facă treaba, nu se face primăvară și nici curățenie cu adevărat.

Veți vedea că multe dintre ele nu sunt subiecte noi, am tot vorbit pe marginea lor și am încercat tot felul de demersuri, dar că abordarea va fi diferită de această dată: mai dură, ca în vremuri de grevă. Vremurile extraordinare cer măsuri extraordinare.

Problema 1: un registru al spațiilor verzi în continuare nefuncțional în municipiul Bacău.
Trebuia să îl avem, ca orice autoritate publică din țară, încă din 2011, la pachet cu o strategie + un plan de acțiune pentru conservarea și dezvoltarea rețelei de spații verzi. Astfel, Legea 24/2007 a spațiilor verzi este încălcată la nivel local de aproape 9 ani.

Dacă acest registru ar fi funcțional și la vedere, nimeni n-ar putea să mai taie copaci prin oraș și să restructureze suprafețe de spații verzi de capul lui (cum ar fi miile de metri pătrați pe care primarul avea de gând să le ocupe cu tot felul de amenajări comerciale). De asemenea, rechinii imobiliari au un mare interes ca situația să rămâna așa cum este acum, iar diverși funcționari și factori decizionali din primărie le sunt complici.

S-au cheltuit jumătate de milion de lei până acum, dar registrul în continuare nu poate fi consultat public, așa cum prevede legea. Directorul de la spații verzi mi-a răspuns oficial că este elaborat, că baza de date GIS există, dar că nu poate fi publicată deoarece, spune el, conținutul nu este aprobat printr-o hotărâre de consiliu local. E o justificare scoasă din burtă, nicăieri în lege nu spune că registrul trebuie să ajungă în Consiliul Local. Și chiar de ar fi fost așa, pe cine așteaptă?

Prin urmare, avem bani cheltuiți, avem nerespectarea legii, avem prejudicii aduse cetățenilor, deci suntem în fața unui posibil abuz în serviciu.

În consecință, dacă până la finalul lunii acest registru nu va fi publicat, astfel încât să vedem cu toții copacii și suprafețele verzi din oraș luate în evidență, voi face plângere penală la DNA pentru abuz în serviciu. Nu față de vreo persoană, ci față de faptă. N-aș fi recurs la acest anunț dacă nu aș fi epuizat deja toate căile diplomatice și colegiale la nivelul primăriei.

Mâine vă aștept cu o nouă acțiune din seria #ClimateStrike.

registru spatii verzi bacau climate strike

Lasa un comentariu