Un prefect liberal pentru curațenia care trebuie începută în județ sau pentru liniștea PSD?

Sambata, 9 Noiembrie 2019 | Bacau, Politica | Comenteaza

S-a schimbat Guvernul, liberalii au venit la putere cu susținerea USR+ALDE+niște “trădători” înțeleși de la Ponta și PSD, iar așteptările cetățenilor sunt mari după dezastrul lăsat în urmă mai ales din punct de vedere administrativ de Viorica Dăncilă & company. Am spus deja că GuWernerul poate fi bun pentru Bacău, exprimând deja câteva speranțe pe care le am de la cabinetul condus de Ludovic Orban.

În capul listei este numirea un prefect care să își facă treaba pe linia controlării legalității în primăriile din județ. Aici vom vedea exact dacă acest nou regim liberal chiar are de gând să facă ordine în țară și în particular în comunitățile locale sau să o scalde în aceeași atmosferă USL-istă, de blat local cu PSD la nivel de organizații județene, resimțită în ultimii 10-11 ani.

Când am văzut numele vehiculate, adică cele ale consilierilor județeni Liviu Miroșeanu și Claudiu Năstasă, mi-am pus mâinile în cap. Păi așa vreți voi să faceți o Românie Normală? Cu astfel de oameni care să aibă pe mână tutela administrativă și coordonarea tuturor instituțiilor deconcentrate? Sper că nu. Și voi argumenta de ce.

Întâi de toate, ambele persoane vehiculate la bursa zvonurilor sunt ingineri la bază. Or avea experiență administrativă, dar reputația locală îi plasează în zona de confort a PSD, ambii beneficiind de clemența lui Dragoș Benea. Apoi, amândoi au fost băgați în tot felul de combinații și afaceri cu dinozauri din PD și PNL.

Să îi luăm pe rând.

Primul zvon: Liviu Miroșeanu
liviu miroseanuMiroșeanu este un PD-ist din garda veche, consilier local în anii 2003-2004, pe urmă deputat (2004-2008), mulți ani la rând șef la Cadastru (inclusiv în perioada USL), acum consilier județean din partea PNL. A sărit în barca liberalilor în 2012, adus de Romeo Stavarache în partid, dar eu tind să cred că și menținerea scaunului directorial de la OCPI l-a motivat să comită traseism. A fost considerat mulți ani de zile nu doar un apropiat al lui Vasile Nistor, ci și interpus al acestuia dacă e să ne luăm după presa vremii. Și nu doar după presă.

Am făcut o mică cercetare și am observat că a condus Romtran SA de la Roman, companie care nu doar că a avut un istoric plin de datorii la bugetul local, ci și de firmă apropiată de cercul Nistor-Drăgănuță. De exemplu, în societatea lui Miroșeanu figurau doi cenzori interesanți:

  • Plopeanu Dumitru: pe care îl vedem și la Ilba Grup, deținută 95% de Dravidan Grup, pe care o împart Vasile Nistor și Constantin Drăgănuța 50%-50%, ca să ne înțelegem);
  • Apetroaiei Manole Maricia: pe care o vedem și în Baropet SRL (în care apare și Tudorița Lungu, actualmente vicepreședinte al PNL), dar și în Prodalim (unde îl regăsim pe același Vasile Drăgușanu).

Așadar, o interesantă gardă veche a PD în care îl regăsim pe Liviu Miroșeanu asociat cu oamenii lui Drăgănuță și Nistor. Ar fi nu doar păcat, ci și contraproductiv pentru toată lumea ca un astfel de parcurs să fie încununat cu funcția de prefect al județului Bacău. Chiar și trecutul poate fi imprevizibil dacă nu a fost scris, relatat ori interpretat pe-ndelete la vremea respectivă.

De asemenea, Liviu Miroșeanu a fost asociat în Agen Prod SRL, firmă subcontractoare la amenajarea unor puncte de frontieră în Botoșani și Galați, dar și care a fost cât pe ce să împuște o finanțare europeană nerambursabilă de 15,2 milioane lei pentru un parc solar fotovoltaic în comuna Plopana. Asta se întâmpla imediat după anul 2010, când Liviu Miroșeanu era director la Cadastru, iar soția sa, Lavinia Gabriela Miroșeanu, lucra fix la Ministerul Mediului, la OI-ul care răspundea de implementarea POS Mediu din fonduri europene. Citind presa de la acea vreme, puteți parcurge povestea interesantului concurs prin care soția și sora au ajuns să lucreze împreună în instituțiile locale subordonate Ministerului Mediu. Coincidență!

De altfel, despre Liviu Miroșeanu se aud numai vorbe bune din zona pesedistă care conduce astăzi OCPI, acolo unde lucrează acesta în timp ce este consilier județean PNL și potențial prefect.

Al doilea zvon: Claudiu Năstasă
claudiu nastasaDupă ce a stat patru ani de-a stânga baronului Dragoș Benea ca vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău, Claudiu Năstasă (consilier județean și secretar general PNL Bacău) a primit drept recompensă de la PSD un călduț post de director adjunct al Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău Bacău (ADIB), structură a CJ Bacău care se ocupă birocractic cu serviciul de alimentare cu apă și canalizare de pe raza județului Bacău.

Pe vremea când era șef al TNL Bacău, Năstasă a deținut Moldo Energy Construct SRL, abonată la contractele cu municipalitatea condusă de Romeo Stavarache: pavaje de sute de mii de lei în Piața Centrală, dar și obiectivul total eșuat care trebuia realizat prin fonduri europene astfel încât să avem în Bacău un centru modern de cazare a oamenilor străzii în str. Milcov. Un proiect de 1,8 milioane lei de care persoanele fără adăpost chiar aveau nevoie și de care această firmă liberală a lui Năstasă și-a bătut joc împreună cu administrația de aceeași culoare politică. Totodată, Moldo Energy a mai avut un contract cu Primăria Bacău pentru reabilitarea blocului de locuințe sociale din str. Henri Coandă nr. 9, care a valorat 3 milioane de lei (proiect cu fonduri europene).

De asemenea, a fost asociat cu fostul prefect Ioan Silviu Lefter (și el din garda veche) în compania Termoservice Grup, datornică la zeci de alte societăți și în cele din urmă falimentară cu creanțe de circa 10 milioane de lei, cu salariați neplătiți, cu mari datorii la stat și așa mai departe. Liberali performanți în mediul privat, nu glumă.

În final, hai să fim constructivi.
PNL, poți mai mult! Avem nevoie în scaunul de prefect de un om care stă bine la capitolul cunoștințe juridice, poate chiar și practică în acest sens, curajos, integru, fără balauri și schelete în dulap, gata să transmită cum trebuie mesajul Guvernului Orban în teritoriu, care vizează în primul rând curățarea județului de captura pesedistă de pe urma căreia cu toții avem de suferit. Atât vă rugăm: nu dați apă la moară vechilor clanuri. Șansa de a face măcar puțină curațenie în județ e uriașă, nu-i dați cu piciorul!

Lasa un comentariu