Primarul promi(n)te: despre indemnizația consilierilor locali

Miercuri, 2 August 2017 | Bacau | 1 comentariu

Pentru că manipularea și informațiile false ce vin din zona Primăriei Bacău au început să atingă un nivel îngrijorător, am luat decizia să încep o serie de articole prin care am voi demonta civilizat, cu argumente, cele mai deranjante minciuni ale primarului Cosmin Necula. Rubrica se va numi, sugestiv, “primarul promi(n)te“, întrucât am de gând să subliniez și multele promisiuni neîndeplinite ale acestuia.

Voi începe cu subiectul indemnizațiilor consilierilor locali ai municipiului Bacău pentru că mă număr printre ei, iar ultima minciună a primarului mă privește automat și pe mine.

Ceea ce Cosmin Necula a afirmat pe tema asta nu este deloc drept:

Ei, bine, vreau să va asigur că vi s-au mărit indemnizaţiile, nu trebuie să mă mai căutaţi să mă întrebaţi de bani, fiţi liniştiţi măcar din partea asta.

Ca să fiu clar: niciodată nu am întrebat și nu am căutat pe nimeni pentru a mă interesa de majorarea indemnizației pe care o primesc lunar, chiar dacă aceasta este, zic eu, destul de mică. În plus, nu am făcut niciodată caz pe tema asta.

Trebuie să știți că un consilier local, prin lege, are o indemnizație lunară de cel mult 10% din cât ridică primarul. Este un prag subliniat în mod expres în legea salarizării unitare nr. 153/2017 , la art. 40:

Prin derogare de la prevederile art. 34 alin. (2) din Legea nr. 393/2004 privind Statutul aleșilor locali, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 iulie 2017-31 decembrie 2021, indemnizația maximă lunară de care beneficiază consilierii locali pentru participarea la numărul maxim de ședințe este de până la 10% din indemnizația lunară a primarului, președintelui consiliului județean sau primarului general al municipiului București, după caz, exclusiv majorările prevăzute la art. 16 alin. (2).

Cum până astăzi indemnizația lui completă a fost de 6010 lei, fiecare consilier local al municipiului Bacău primea fabuloasa sumă de 601 lei/lună. Repet, nu mă plâng și nu comentez pe tema asta deoarece nu pentru asta am candidat. Totuși, adevărul trebuie spus pentru că impresia unor cetățeni ar putea fi deformată prin afirmațiile primarului.

În concluzie, indemnizațiile consilierilor locali se majorează în mod proporțional cu indemnizația primarului. De exemplu, dacă acesta urmează să își stabilească un salariu de 9.000 de lei, noi vom primi 900. Rămâne de văzut ce venit salarial va avea primarul municipiului Bacău în grila locală de salarizare care va fi votată zilele viitoare de Consiliul Local, la propunerea executivului pe care îl conduce. 🙂

Așadar, discuția despre majorarea indemnizațiilor consilierilor locali este una falsă. Totul depinde de salariul primarului, el este punctul de referință în această privință.

cosmin necula discurs

Drept la replică Necula Cosmin: http://bit.ly/replicanecula

1 comentariu la “Primarul promi(n)te: despre indemnizația consilierilor locali”

  1. Ionica 2 August 2017 at 15:31 Permalink

    Wait! Deci tu, pt 600 lei lunar, faci toate astea, esti non stop activ si raspunzi tuturor pe FB, participi la sedinte si faci o groaza de chestii? Mi se pare enorm de putin… acum e de inteles de ce consilierii locali freaca menta in general si sunt supusii primarului… nu e cazul tau, desigur! Oricum, foarte putini bani!


Lasa un comentariu