În sfârșit, după patru ani școlari, Ministerul Educației s-a gândit că ar fi cazul să aplice articolul 69 din Legea Educației nr. 1/2011 și să înceapă să pună și pe băncile elevilor din clasele a XI-a și a XII-a manuale școlare.
A fost nevoie ca la cârma ministerului să vină un om care are urechi nu doar pentru sindicate și pentru cucoanele de prin inspectorate, ci și pentru elevi, mai mult sau mai puțin constituiți în organizații non-guvernamentale.
Băgați de seamă că auziți asta de la un critic vehement al felului în care Ministerul Educației s-a raportat în ultimii ani la elevi, până la urmă beneficiari ai sistemului de învățământ.
Da, toti elevii vor avea manuale la inceputul anului. In premiera vreau sa va spun ca vor avea manuale si elevii de clasa a 11-a a 12-a, elevi care nu aveau pana acum manuale. Legea 1 din 2011 prevede aceasta obligativitate a manualelor gratuite. La clasa a 11-a exista disponibilitate si resurse financiare. Elevii sunt cei care au facut demersul. – Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației și Cercetării Științifice
Am înțeles că anul acesta, din cauza faptului că trebuie făcute licitații pentru aceste manuale, vor fi acordate subvenții din Fondul de rezervă al Guvernului elevilor de clasa a XI-a și a XII-a. Nu e o decizie în conformitate 100% cu Legea Educației, însă reprezintă un prim pas, care anul viitor va fi urmat de implementarea completă a acestui drept al elevilor nerespectat timp de 4 ani.
Înainte să vă arăt părerea unor profesori despre anunțul ministrului, trebuie să îi menționez pe cei care s-au luptat pentru acest drept: Asociația Elevilor din Constanța (a cărei plângere penală a cântărit, zic eu, foarte mult), Consiliul Național al Elevilor (care a știut cum să pună problema la MECS), dar și Asociația Elevilor din Bacău (cu presiuni enunțate doar în presa locală).
Așa, să vedem ce zic profesorii. Pe grupul FSLI (Federația Sindicatelor Libere din Învățământ), profesorii nu par prea fericiți vizavi de această măsură perfect legitimă și obligatorie, ba chiar avansează ideea că ministrul ar trebui să se concentreze pe mărirea salariilor lor:
- Parca suntem pedepsiti sa avem astfel de ministrii…s-a mai discutat problema manualelor…numai atat se discuta la minister
- Păi cum să dăm like la aşa ceva?! Buton de unlike (cu degetul în jos) nu am pe formatul meu de facebook sau nu ştiu eu să-l găsesc. Oricum e prea slab. Ar trebui un semn cu senzaţie de vomă sau cu ceva urât mirositor.
- Inca un Pricopie, marioneta a elevilor. Sau o fi fiul vreunui sef, acolo, in CNE? Ca si CNE-ul asta e pepiniera de politruci.
V-am arătat doar trei dintre comentariile profesorilor. Vreau să cred că aceștia sunt niște excepții și că nu există mulți dascăli care pun problema de maniera asta. Total de acord cu salariile profesorilor, acestea trebuie să fie mai mari, însă nu poți invoca treaba asta atunci când se discută despre drepturile elevilor, în rândul cărora de la an la an abandonul școlar devine o problemă tot mai mare.
Manualele trebuie să fie gratuite pentru elevii din învățământul preuniversitar. Altfel, ce rost mai are să ne batem cu cărămida-n piept că învățământul este centrat pe elev și că educația e gratuită în România?
cand o sa ai tu salariu de 14 mil. dupa 20 de ani de predat, atunci sa te aud vorbind!