Am primit răspuns de la AEP: a fost demarată o anchetă privind finanțarea panourilor electorale ale lui Dragoș Luchian

A doua zi după ce Dragoș Luchian și-a lansat candidatura la Teatrul de Vară, Bacăul a fost împânzit de panouri menite să promoveze „din inimă” Proiectul pentru Bacău al candidatului liberal la Primăria Bacău.

În acest sens, la începutul săptămânii trecute am depus la Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o sesizare privind încălcarea legislației electorale de către Dragoș Luchian, care desfășoară activități electorale pe teritoriul municipiului Bacău în afara perioadei de campanie, fără să respecte noile prevederi legate de afișajul electoral.

Am identificat aceste panouri în 9 colțuri diferite ale municipiului și am observat că depășesc condițiile prevăzute de lege pe de o parte și că nu au elemente de identificare ale operatorilor economici care le-au realizat pe de altă parte.

Ieri, AEP mi-a trimis răspunsul la sesizare, iar principala veste din acest document e că Autoritatea Electorală Permanentă a demarat deja controale pentru a verifica legalitatea finanțării materialelor de publicitate politică ale lui Dragoș Luchian. Asta e bine.

În opinia AEP, panourile cu „Proiect pentru Bacău” ale lui Luchian se încadrează la promovare politică, domeniu care este reglementat de legislația în materia publicității. Astfel, zice autoritatea, legislația electorală se aplică numai acțiunilor de publicitate efectuate de către competitorii electorali după începerea campaniei electorale.

Totuși, AEP are competențe privind controlul legalității finanțării publicității politice și sper ca în cazul de față să acționeze dacă aceste panouri chiar au fost realizate și afișate cu ajutorul unor ONG-uri ce nu au ca obiect publicitatea politică, așa cum știu de la diverse surse din interiorul PNL.

Au mai scris pe această temă Bacau.net, Ziarul de Gardă, Vlad PopoviciBacăul Activ și Ferma Politică.

P.S.: Apreciez promptitudinea AEP.

raspuns aep

One thought on “Am primit răspuns de la AEP: a fost demarată o anchetă privind finanțarea panourilor electorale ale lui Dragoș Luchian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *