Recomandările Comisiei Europene pentru protejarea mediului în orașele din România

Zilele trecute, Comisia Europeană, prin Direcția Generală Mediu, a făcut public un document de evaluare a țării noastre în privința punerii în aplicare a politicilor de mediu ale Uniunii Europene pe care ni le-am asumat și la care nu stăm din cale afară de bine.

Raportul se întinde pe 30 de pagini, cuprinde date și concluzii la nivel național, însă subliniază, printre altele, o serie de măsuri și recomandări ce vizează autoritățile locale, adică ale noastre localități.

Pentru că mi-am asumat încă de când nu eram în Consiliul Local al municipiului Bacău abordarea acestei teme prin desfășurarea unor inițiative în domeniul protecției mediului precum Băcăuanii vor piste pentru biciclete, nu aveam cum să citesc un astfel de document fără să extrag câteva idei pe care le voi pune în primul rând în atenția voastră.

Recomandările Comisiei Europene în domeniul protecției mediului pentru mediul urban:

  • dezvoltarea de spații verzi în zonele urbane, precum și de centuri verzi în împrejurimile marilor orașe;
  • punerea la punct a unui sistem de colectare selectivă a deșeurilor;
  • valorificarea siturilor Natura 2000 din punct de vedere turistic;
  • îmbunătățirea capacității autorităților locale de a pune în aplicare normele de mediu;
  • educarea și sensibilizarea generației tinere cu privire la aspectele de mediu;
  • investiții în soluții durabile prin valorificarea fondurilor UE pe care le avem la dispoziție;
  • adoptarea și aplicarea de măsuri locale stricte împotriva depozitării ilegale a deșeurilor;
  • dezvoltarea infrastructurii și a așezărilor urbane fără a compromite habitatul natural;
  • protecția și gestionarea siturilor Natura 2000 ca parte a strategiei mai ample de consolidare a administrației publice;
  • reducerea emisiilor legate de transport în zonele urbane prin aplicarea unor măsuri vaste de mobilitate urbane durabilă;
  • realizarea și adoptarea hărților de zgomot și a planurilor de acțiune lipsă;
  • includerea cetățenilor la luarea deciziilor în problemele de mediu locale;
  • raportarea, partajarea și diseminarea activă către public, preferabil prin mijloace electronice, a informațiilor clare despre mediu (ca parte a planului european de acțiune privind guvernarea electronică);
  • protejarea solurilor și refacerea zonelor degradate.

Pentru fiecare dintre aceste recomandări voi gândi o serie de soluții pe care le voi pune pe hârtie și le voi prezenta în una dintre ședințele viitoare ale Consiliului Local. Este foarte important să conștientizăm că protecția mediului nu este un domeniu secundar și că respectarea angajamentelor asumate față de Comisia Europeană și aplicarea fără ezitare a legislației naționale în acest sector trebuie să constituie o prioritate pentru municipalitatea băcăuană.

6 centru bacau verde

One thought on “Recomandările Comisiei Europene pentru protejarea mediului în orașele din România

  1. Educatie,educatie ! Asta este singura solutie ca sa vedem Bacaul curat.Generatia noastra tinara,este mai needucata decit cea a oamenilor mai in virsta.De ce? Pentru ca nu sa mai pus accent pe asta.In plus autoritatile nu se ocupa decit de firme,pentru ca de acolo sint siguri ca incaseaza amenzi,dar cei care fac mizerie sint de fapt cetatenii care cum au ceva gunoi acasa cum il arunca unde le este mai aprope si nu-I vede nimeni.Daca vreti va aduc poze de la un loc unde am facut persomal curatenie si in maxim o saptamina arata la fel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *