Înainte să pună condiții pentru redeschiderea Amurco, Ioan Niculae ar face bine să ecologizeze halda de fosfogips

Miercuri, 6 Februarie 2019 | Bacau | 6 comentarii

În sudul Bacăului, orașul se învecinează cu o grupare muntoasă. Este albă, toxică și, chiar dacă administrația Stavarache a acceptat actul de donație a terenului în timp ce unii foști viceprimari dau ca inocenții din umeri, obligațiile de ecologizare a haldei de fosfogips aparțin combinatului Amurco. Până la urmă, poluatorul plătește.

Astăzi aflăm din Ziarul de Bacău că Ioan Niculae intenționează să redeschidă cele 6 fabrici de îngrășăminte din grupul InterAgro, deci implicit și combinatul Amurco din sudul Bacăului. Cu niște condiții, spune el: plafonarea prețului la gaze timp de 3 ani să fie aplicată ca atare la 68 lei/MWh față de 90-100 lei, ca în prezent. Așadar, vrea să facă din nou profit cu gaz ieftin plafonat de stat.

Totuși, in ditamai articolul din Cotidianul, acolo unde a făcut “marele anunț”, nu am văzut nicio singură mențiune despre protecția mediului, ci doar declarații despre bani, profit, gaze și cum industria națională ar avea de câștigat din asta. Această atitudine mă pune pe gânduri întrucât combinatul Amurco (cândva Sofert, CICh) a fost de departe cel mai mare poluator din istoria recentă a orașului, cu efecte asupra sănătății despre care specialiștii au tot spus că sunt îngrijorătoare pe termen mediu și lung.

În 2017, Comisia Europeană a trimis România în fața Curții de Justiție a Uniunii Europene pentru că nu a închis și nu reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri ce constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu, unul dintre ele fiind halda de 16,02 hectare din sudul Bacăului.

Trebuie să fim foarte atenți la acest anunț și să nu permitem ca nu știu ce magnat care vrea să beneficieze de gaz ieftin pentru profitul său cât mai mare să distrugă sănătatea noastră și pe cea a copiilor noștri. Avem deja un munte canceros în sudul Bacăului, iar o eventuală redeschidere a combinatului nu ar trebui să se producă până când halda de fosfogips nu este ecologizată, iar instalațiile modernizate astfel încât să respecte toate normele de mediu în vigoare. În acest sens, mă voi adresa Agenției pentru Protecția Mediului, Gărzii de Mediu și Comisiei Europene.

halda fosfogips bacau decembrie 2016

6 comentarii la “Înainte să pună condiții pentru redeschiderea Amurco, Ioan Niculae ar face bine să ecologizeze halda de fosfogips”

 1. Tony Soprano 6 Februarie 2019 at 17:19 Permalink

  Halda de fosfogips nu a făcut-o Nicolae. Nu exista un contract sau o hotărâre judecătorească în prezent care-l poate obliga sa ecologizeze zona :)

 2. Pro Business 6 Februarie 2019 at 17:21 Permalink

  adică te opui unor locuri de muncă create?

  • Kristofer 6 Februarie 2019 at 17:27 Permalink

   Nici vorbă. Mă opun poluării unui întreg oraș cu efecte devastatoare asupra sănătății.
   Să ecologizeze halda, să respecte normele de mediu în vigoare și nu am nicio problemă cu activitatea economică.

  • Kros 7 Februarie 2019 at 11:59 Permalink

   Locuri de munca pentru cine? Mai sant someri in Bacau? Glumiti.Se intorc Torinezii acasa? Nu cred.Bacaul este un oras in stare de semifaliment.Daca te uiti la mizeria din oras cu rahati de caine peste tot,cu zeci de mii de ciori,mizeria este peste ce am vazut in Africa.Este jenant.Cand te gandesti ca multi se leaga de supermarketuri ,de mall-uri,singurele locuri cu adevarat civilizate din acest oras.In res santem jos,tot mai jos.Nu credeti? Mergeti cat mai mult pe jos si o sa va convingeti.

   • Timotei Rus 29 Martie 2019 at 17:58 Permalink

    E normal si de bun simt sa faci curat dupa ce faci mizerie. Daca te obliga si o instanta judecatoreasca si tot nu faci, poluezi orasul, chiar daca creezi locuri de munca…


Lasa un comentariu