Reguli noi pentru fațadele clădirilor din Bacău

Vineri, 11 Februarie 2022 | Bacau | 3 comentarii

Pentru că a fost lansat în dezbatere publică Regulamentul Local de Arhitectură și Estetică Urbană (RLAEU), în următoarele zile veți vedea aici o serie de rezumate ale acestui document ce impune noi norme locale pentru publicitatea stradală, identitatea cromatică a orașului, respectiv urbanismul comercial.

Încep cu fațadele clădirilor, reglementările aplicându-se tuturor construcțiilor de pe raza municipiului Bacău. Sunt multe reguli, le găsiți pe toate în partea a III-a a regulamentului (pag. 38), însă le preiau aici pe cele mai importante.

1. Introducem o paletă de culori obligatorie pentru construcțiile din tot orașul (culori de bază/fond, respectiv culori pentru accente), completată de o paletă specifică și mai restrânsă pentru clădirile din zonele istorie (zona centrală – UTR 1 din PUG, respectiv zonele de protecție a monumentelor istorice). Culorile stridente vor fi complet interzise.

2. Este interzisă zugrăvirea parțială a fațadei, iar proprietarii au obligația să uniformizeze aspectul cromatic al clădirilor. Înscrisurile publicitare aplicate cu vopsea direct pe fațadă sunt interzise. De asemenea, orice lucrare de termoizolare sau reabilitare termică sau cromatică se face cu avizul prealabil al primăriei și trebuie făcută obligatoriu pe toată fațada, nicidecum parțial (cum s-a tot întâmplat până în momentul de față).

3. Toate lucrările de reabilitare structural arhitecturală a anvelopei clădirilor se fac cu proiect tehnic și vor avea nevoie de autorizație de construire, așa cum spune legea.

4. Proprietarii clădirilor aflate în degradare estetică și structurală au obligația să intervină și să reabiliteze structural-arhitectural anvelopa clădirilor. Dacă nu o fac, riscă o amendă între 2.000 și 2.500 de lei care, desigur, ar putea fi aplicată succesiv în timp.

5. Antenele, echipamentele aferente instalațiilor de climatizare, cablurile și alte instalații de telecomunicații nu vor mai putea fi amplasate pe fațadele clădirilor de la străzile principale din zonele 1 și 2. Vor fi permise doar instalațiile de supraveghere, de alarmare și cele ale furnizorilor de electricitate și gaze naturale.

6. Garajele care vor mai rămâne în picioare vor trebui să aibă toate culoarea gri deschis (NCS S 1002-G), iar porțile să fie gri-mat (NCS: S 2002-R50B). Termenul de conformare: 12 luni de la intrarea în vigoare a regulamentului, valabil de fapt pentru toate celelalte obligații impuse.

Celelalte reguli propuse pot fi consultate pe larg, în proiectul regulamentului, aflat în dezbatere publică până pe 17 februarie și publicat aici: https://bit.ly/rlaeubacau
Regulamentul Local de Arhitectură și Estetică Urbană (RLAEU) este rezultatul unor eforturi și întâlniri de lucru succesive coordonate de arh. șef Diana Marin și la care au participat activ arhitecți, urbaniști, reprezentanți ai APM, ai IPJ, ai Poliției Locale, ai Direcției de Cultură, dar și aleși locali. Le mulțumesc pe această cale!

bacau paleta culori regulament cladiri

3 comentarii la “Reguli noi pentru fațadele clădirilor din Bacău”

 1. Aciduzzu 13 Februarie 2022 at 22:38 Permalink

  Sa intelegem ca nu se mai pot monta unitatile externe ale aparatelor de aer conditionat la apartamentele care sunt in zonele 1 si 2? Unde se vor monta?
  Acelasi lucru si cu antenele de receptie prin satelit?
  Nu e discriminare fata de acesti locatari?
  La Prefectura si Primarie unitatile externe ale aparatelor de aer conditionat sunt montate pe fatade, cladirea Prefecturii fiind si de Patrimoniu.

 2. Gigi 15 Februarie 2022 at 20:35 Permalink

  Stai sa inteleg, chestia sa aplica si retoractiv ? Adica daca stau in zona 1 sau 2 si am unitate de AC, ma pui sa o dau jos acu ? Dupa 15 ani ?


Lasa un comentariu