S-au finalizat lucrările la stațiile de transfer Găiceana și Berești-Tazlău. Sunteți curioși la ce folosesc?

Parte a proiectului de management al deșeurilor în județ, Consiliul Județean Bacău a anunțat în weekend finalizarea construcției stațiilor de transfer de la Găiceana și Berești-Tazlău. Nu am de gând să vă las în aer, așa că vă voi explica ce se întâmplă concret în cadrul acestor stații de transfer și vă voi spune care este capacitatea de funcționare a celor două stații realizate cu fonduri europene.

Gândiți-vă că niște vehicule vor colecta deșeurile din tot județul. Pentru a reduce costul transportului în comparație cu utilizarea mai multor vehicule cu ajutorul cărora deșeurile ar fi transportate direct din zonele de colectare la stația de compostare, au apărut stațiile de transfer. Există una la Comănești, tocmai au fost construite cele de la Găiceana și Berești-Tazlău, a mai rămas stația de compostare și sortare (care include și transferul) de la Onești.

gaiceana statie de transfer-1

Aceste stații de transfer asigură descărcarea vehiculelor ce colectează deșeurile, stocarea deșeurilor în containere de 40 de metri cubi (5 containere la Găiceana și 10 la Berești-Tazlău) și pregătirea lor pentru transport în vederea eliminării sau tratării, compactarea deșeurilor pentru un transport mai eficient și implicit transportarea deșeurilor cu costuri totale mai mici la facilitățile de eliminare sau tratare.

Transportul celor 5 containere de la Găiceana va fi asigurat de două autovehicule pentru transport containere de 40 mc, care vor efectua 2 transporturi pe zi, în timp ce containerele de la Berești-Tazlău, 10 la număr, vor fi transportate de 2 mașini care vor face 5 transporturi pe zi.

De asemenea, la stațiile de transfer se asigură înregistrarea cantităților de deșeuri care sunt receționate și livrate, caracterizarea deșeurilor recepționare, urmărirea posibilelor focare de incendii și stingerea acestora, respectiv alte aspecte privind siguranța și mediul înconjurător și controlul accesului neautorizat în incinta amplasamentului.

Stația de transfer de la Găiceana ocupă 5.500 mp, are o capacitate medie de funcționare de 5.000 de tone/an (maxim 23 de tone pe zi) și a costat aproximativ 850.000 euro. Cea de la Berești-Tazlău are o suprafață de 8.500 mp, are o capacitate medie de funcționare de 17.500 tone/an (maxim 82 de tone pe zi) și a costat aproximativ 1.150.000 euro. În acești bani intră atât construcția, cât și utilajele și echipamentele tehnologice și de transport. Lucrările au durat 15 luni.

Construcția stațiilor de transfer Găiceana și Berești-Tazlau, alături de cea de la Oneşti, cât şi Construcţia Stației de sortare și compostare de la Onești fac parte din proiectul „Sistem integrat de management al deşeurilor solide în judeţul Bacău”, proiect cofinanțat din Programul Operational Sectorial Mediu ce se ridică la o valoare de 45 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *