Școală, cimitir al tinereții mele…

Sambata, 12 Septembrie 2015 | Bacau, stiri | Comenteaza

Pe cât de veche este această frază a lui Bacovia, pe atât de actuală e! Iar dacă nu mă credeți, sunt aproape sigur că vă veți schimba părerea după ce veți vedea cum arată două dintre școlile din municipiul Bacău, la doar câteva zile distanță de începerea anului școlar 2015-2016.

În ultimele zile am vizitat nu mai puțin de 34 de școlii și licee din Bacău, cu prilejul cercetărilor în cadrul proiectului “Lăsați-ne să batem mingea” al Asociației Elevilor din Bacău, și am constatat că multe dintre unitățile de învățământ din oraș nu sunt pregătite pentru primul clopoțel. În multe dintre ele se trage tare pentru reparații pe ultima sută de metri. Toată vara, autoritățile și directorii au fost în vacanță. Că unii încă sunt în concediu pe motiv de “Litoralul pentru toți”, asta e partea a doua. Puțin contează pentru ei că elevii au de suferit.

scoala george bacovia bacau inainte de anul scolar 2015 2015 (1)

Primul cimitir poartă chiar numele poetului George Bacovia. Este vorba de Școala cu Clasele I-VIII de pe strada Carpați (în spatele Pieții Sud), a cărei alee de acces (singura, de altfel) arată ca un veritabil șantier. N-au avut timp toată vara să schimbe rețelele de termoficare în cadrul marelui proiect pe fonduri europene, așa că cei de la Branpis and co. s-au gândit să ofere o surpriză pe cinste elevilor, părinților și profesorilor care, iată, în primele zile de școală sunt condamnați la noroi și cizme de cauciuc.

În buza întrării în școală am găsit un crater de jumătate de metru, parcă lăsat strategic tocmai ca școlarii să își rupă picioarele… în cel mai bun caz! Se pare că oamenii ăștia sunt chiar inconștienți și nu își dau seama că în această clădire urmează să vină zilnic sute de copii care nu au mai mult de 14-15 ani. Cine răspunde pentru eventualele accidente?

Exemplul al doilea: Colegiul Național Pedagogic “Ștefan cel Mare”. La învățat, elevi mei, dar faceți abstracție de muntele de pământ de trei metri și schela care stă să vă strivească!

La cum arată școlile astea, mă rog ca “cimitir al vieții mele” să nu devină titlu de ziar. Aceste lucrări sunt binevenite, dar nu acum, când elevii trebuie să se întoarcă în bănci. Dragi tineri, vă recomand ca din ținuta voastră de toamnă să nu lipsească cizmele de cauciuc și casca de protecție! :)

Mulțumiri Primăriei Bacău!

P.S.: Despre “starea de război” de la Școala George Bacovia a scris și Vlad Popovici, președinte al Asociației Elevilor din Bacău.

Lasa un comentariu