Strategia de Tineret a Municipiului Bacău, lansată în dezbatere publică

Miercuri, 20 Februarie 2019 | Bacau | 1 comentariu

Unul dintre principalele puncte ale documentului de candidatură în baza căruia Bacăul a devenit Capitală a Tineretului din România în anul 2017 a fost realizarea unei strategii de tineret care să fie asumată de municipalitate și care să cuprindă obiective și ținte clare pe termen scurt, mediu și lung pentru dezvoltarea tinerilor din Bacău. Trebuia realizată atunci, dar cei care au gestionat programul au fost ocupați cu altele, așa că acest obiectiv a fost consemnat cu eticheta “va urma”.

Și iată că a urmat, chiar dacă în ceasul al doisprezecelea, iar astăzi puteți răsfoi, citi și analiza Strategia de Tineret a Municipiului Bacău (STMB) 2019-2023, publicată pe site-ul municipalității și lansată astfel în dezbatere publică înaintea aprobării ei în Consiliul Local.

Strategia de Tineret Bacău 2019-2023 urmărește resetarea relației dintre municipiul Bacău și tineri și construirea unei relații de încredere în scopul îmbunătățirii calității vieții pe termen lung. Aceasta este misiunea de bază a strategiei și are în continuarea ei 4 obiective specifice:

 • a da – dezvoltarea unei atitudini comunitare în rândul tinerilor care pornește de la primul pas: de a oferi timp, cunoștințe și spațiu care rezultă în primirea altor resurse similare cu acestea din urmă, din partea celorlalți membri ai comunității;
 • a reconecta – crearea acelor instrumente și metode de refacere a unei conexiuni între dorința tânărului de a participa la viața și dezvoltarea orașului și situația acestuia privind stabilirea lui actuală în alt oraș. Reconectarea constă mai exact în păstrarea tinerilor în Bacău după studii și oferirea tinerilor deja plecați unui motiv să se întoarcă acasă nu doar temporar ci chiar permanent;
 • a reuși – înzestrarea tânărului cu o serie de cunoștințe, legături, experiențe care îl fac pe acesta mai capabil și mai pregătit pentru a-și realiza o viață în condiții de trai tot mai avansate. Toate astea într-un context urban în care cetățenii au aceleași capacități și înzestrări, iar acest lucru produce o valoare adăugată și conferă șanse ridicate atât comunității urbane cât și comunităților din jurul urbei de a reuși;
 • gândirea pe termen lung – toate aspectele, inițiativele, demersurile, mecanismele de lucru gândite și create deservesc de fapt consolidarea unui ecosistem colaborativ de organizații, instituții din Bacău și care colaborează cu Bacău, Acest ecosistem va oferi o sustenabilitate pe termen lung dezvoltării municipiului Bacău, aspect ce va servi atingerea viziunii formulate prin mai multe cicluri de gândire și acțiune strategică.

Concret, prioritățile stabilite în strategie sunt deservite prin 13 inițiative cheie identificate mai mult sau mai puțin sugestiv:

 • Centru de tineret;
 • Voluntin Bacău;
 • Platforma Bacău pentru tineri;
 • ETB Next (Ecosistemul de tineret Bacău);
 • Agora Bacău;
 • Bacău participativ;
 • Ro-Connect;
 • Oraș Tânăr;
 • Locul meu;
 • Bacău în lume;
 • Umanoteca;
 • Monetin;
 • Nimeni nu rămâne în urmă.

Chiar vă rog să o citiți deoarece eu, parcurgând-o, n-am văzut indicatori concreți, ținte clare, surse de finanțare și, până la urmă, ce trebuie să facă municipalitatea pentru tineri astfel încât aceștia să rămână/să se întoarcă în Bacău. Sunt lucruri frumos scrise, însă foarte vag detaliate în concret: cine, ce, cum, cât, când, cu ce resurse lipsesc cu desăvârșire. În plus, din strategie nu aflu starea la zi a tinerilor din Bacău: unde și cum trăiesc, în ce categorie îi regăsim, nivel de trai, acces la principalele servicii publice, starea locativă.

În plus, implementarea strategiei într-o logică de co-management “pe baza modelului identic creat pentru programul Bacău – Capitala Tineretului din România” asigurat de autoritatea locală + Federația Tinerilor din Bacău nu face decât să transforme federația în anexa municipalității. Astfel, în loc să fie organizația reprezentativă a tinerilor, care se asigură că programele și politicile asumate de municipalitate pentru tineri sunt îndeplinite și aplicate, strategia o plasează în antecamera primăriei, cu o mare nevoie de fonduri publice locale ce îi alienează independența.

Dacă asta vrem de la ecosistemul de tineret, un blat îmbrăcat într-un parteneriat benefic pentru “co-manageri” (liniște pentru conducători și fonduri publice pentru organizația fanion a tinerilor), strategia e perfectă. Dacă vrem mai mult, adică onestitate și ca lucrurile chiar să se întâmple pentru tinerii din Bacău, cu angajamente clare ale administrației, va trebui să ieșim din logica acestui co-management frumos ambalat și să punem bazele unei relații sănătoase între autoritățile locale și societatea civilă.

Conform Federației Tinerilor, dezbaterea pe marginea strategiei va avea loc marți, 26 februarie 2019, începând cu ora 14:00, în clădirea fostei Biblioteci Județene din centru.

strategia tineret bacau

1 comentariu la “Strategia de Tineret a Municipiului Bacău, lansată în dezbatere publică”

 1. Kros 20 Februarie 2019 at 15:33 Permalink

  Cand credeti ca tinerii din Bacau au luat decizia de a pleca? In ultimii doi-trei ani?Nu.Principalul vinovat este Stavarache si nu ma poate convinge nimeni ca nu .Din 2005 nu a dus decat o lupta surda cu Sechelariu si a pierdut orasul.Oras care si asa era proiectat gresit.
  Imaginea cea mai dezolanta este cea a stadionului.Este incredibil cum nu este pedepsit nimeni pentru faptul ca un active al orasului este distrus.
  Mizeria din oras este la cote uriase.Nu inteleg cum de nu le-a trecut prin cap nici-unui primar sa resolve problema terenurilor arabile de langa oras din care se ridica praf care se depune peste oras.Cum de nu se fac spalatorii de masini de capactate mare la fiecare intrare in oras si sa nu se permita intrarea in oras cu masina murdara.Cum de se permite parcarea pe spatii verzi.Cum de se permite celor care au curtile nebetonate sa iasa cu masina pe strada. Sant foarte multe si nu inteleg cum dintr-o intreaga administratie nimeni sa nu le pese de mizeria incredibila a orasului.


Lasa un comentariu