Vă mai amintiți ce s-a întâmplat anul trecut, când 17 din 19 facultăți de la Universitatea din București nu au respectat prevederile Legii Educaţiei Naţionale pentru desemnarea reprezentantului studenților în Senat?
Ei bine, o chestiune asemănătoare (deloc importantă, se pare, pentru profesorii doctori, conferențiarii și lectorii care alcătuiesc Senatul) i-a făcut pe toți studenții din Senatul Universtității București să părăsească în bloc ședința de ieri, 27 noiembrie 2013, în semn de protest.
foto via Baricada Universitară
Se pare că, în urma unor propuneri venite din partea ASUB (Asociația Studenților din Universitatea București), Regulamentul de alegere a reprezentanților studenților în structurile de conducere ale Universității din București ar da dreptul acestui ASUB, în lipsa unei asociații studențești reprezentative, să preia atribuțiile care i-ar reveni acesteia, adică asociației studențești din facultate. Vorbim despre modificarea Articolului 8 (alineatul 7).
Pe bună dreptate, îi înțeleg pe studenții senatori pentru că, citez din Regulament, prin asociaţie studenţească reprezentativă din cadrul unei facultăţi se înţelege asociaţia care are un număr de membri, înregistraţi nominal în evidenţele acesteia, ce reprezintă cel puţin 51 % din numărul total al studenţilor facultăţii înmatriculaţi la studii de licenţă, forma de învăţământ cu frecvenţă (Art. 8, alin. 4).
Unu, aberantă prevedere! Păi ce, juma’ de țară este în Parlamentul României? Doi, există vreo facultate în cadrul Universității București care să aibă o asociație studențească ce are înregistrați cel puțin 51% din numărul total al studenților? Întreb. Dacă răspunsul este nu, aceste asociații studențești nu sunt reprezentative. Asta spune regulamentul.
Mai pe românește, se dorește (nu-mi dau seama încă cine vrea asta, probabil cei care se bucură de un ASUB tăcut) ca ASUB să reprezinte studenții din facultățile UB care nu au o organizație studențească reprezentativă așa cum spune regulamentul. SSUB (Societatea Studenților din Universitatea București) ar vrea și ei. Studenții din Senat ar vrea ca reprezentativitatea asta să meargă către Consiliile Studenților din facultăți. Treaba e încurcată rău în această privință, iar mâine, din câte am înțeles, studenții senatori se întâlnesc pentru a încerca să curețe acest cartof fierbinte.
Nu știu dacă regulamentul a trecut, însă cert este că profesorii, decanii și toate celelalte cadre didactice au tratat și tratează în continuare cu superficialitate acest subiect. Cum să votezi Regulamentul de alegere a reprezentanților studenților pe 27 noiembrie 2013, când în multe dintre facultățile Universității București s-au desfășurat deja alegeri pentru anumite funcții reprezentative? Ce-i drept, întrebarea trebuie pusă și invers. Cum să faci alegeri în facultate când nu ai un regulament aprobat?
Cuvintele unuia dintre studenții din Senatul UB:
Vin de ceva timp la sedintele Senatului si plec de fiecare data cu sentimentul ca nu contez. Ca problemele studentilor sunt pe ultimul loc si ca mai importante sunt salariile, excursiile si disputele somnitatilor pe care toti suntem obisnuiti sa le admiram la conferinte. Cum sa admir un om care are atata carte in spate dar care conduce o facultate si pune interesul personal mai presus de cel al studentilor – actor principal al mediului universitar? Deloc sau foarte putin se discuta despre problemele studentilor la aceste sedinte. E foarte grav!!! Daca incerci sa spui ceva, imediat esti redus la tacere. Pentru ce suntem alesi? Ca sa fim de forma? Ca sa mimam democratia la Universitatea Bucuresti?
A preferat să rămână anonim. Nu de alta, dar mi-a spus că vrea să ia licența.
Așadar, motivul principal pentru care studenții (toți, inclusiv cei din ASUB) au părăsit sala este tratamentul superficial din partea cadrelor didactice din Senatul UB într-o problema de interes major pentru studenți. De asemenea, studenții reprezentanți acuză nerespectarea procedurii de vot. Cică s-a numărat în stil anastastian. Așa mi s-a povestit.
E foarte bine, cred eu, că studenții senatori și-au unit forțele și au luat atitudine. Am înțeles că cei mai vocali studenți senatori au fost Marina Penciu (Facultatea de Istorie) și Dan Petrache (Facultatea de Drept, președinte ASD). Cu mențiunea că acesta din urmă, adică Dan Petrache (na, un mare plus pentru ASD!), a avut curajul să îl confrunte pe prof.dr. Gheorghe Vlad Nistor, pe care probabil l-ați văzut dând lecții la televizor. Nu de istorie, din păcate.
si totul a plecat de la acel regulament. De asta e bine sa respecti legea 🙂
Mai era și chestia cu referendumul la nivelul universității și problema cu separarea Facultătii de Istorie și apariția unei facultăți de teologie catolică, patrimoniu si arheologie. Asta ca să se înțeleagă mai exact toată problema din Senatul de ieri.
Faceti ceva!!! Noi chiar nu contam??? Pentru ce platim taxe si impozite.. ca parerea noastra sa nu conteze???