Tineri din 14 țări dezbat la Slănic Moldova problemele și nevoile tinerilor refugiați, imigranți și cu oportunități reduse

Începând de ieri, 8 februarie și până joi, 23 februarie, Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA), una dintre organizațiile de tineret fanion al județului Bacău, organizează, la Slănic Moldova, un training internațional la care participă zeci de tineri și lucrători de tineret din 14 țări ale regiunii europene: Azerbaijan, Bosnia și Herzegovina, Liban, Malta, Polonia, Italia, Portugalia, Spania, Grecia, Estonia, Republica Moldova, Macedonia, Turcia și România. 

Pe fondul provocărilor actuale privind criza refugiaților și imigranților, având în vedere cotelor obligatorii privind primirea refugiaților, Asociația pentru Dezvoltare Activă (ADA) a identificat o serie de probleme și nevoi la nivelul comunităților locale, la nivelul tinerilor cu oportunități reduse, tinerilor refugiați sau imigranți, dar mai ales la nivelul ONG-urilor și lucrătorilor de tineret care lucrează cu aceștia.

Astfel, organizația băcăuană a inițiat proiectul „Non Formal Education in Action”, acesta desfășurându-se pe parcursul a 10 luni (1 august – 31 mai 2017) și urmărind 4 mari obiective:

  • 1. Să dezvolte capacitatea lucrătorilor de tineret de a planifica, implementa, disemina și evalua proiecte de educație nonformală, cu rezultate concrete și impact sustenabil.
  • 2. Să faciliteze schimbul de bune practici la nivel internațional între organizațiile nonguvernamentale active în domeniul educației nonformale și să promoveze eficiența metodelor nonformale în abordarea provocărilor actuale privind criza refugiaților și imigranților.
  • 3. Să dezvolte, prin intermediul metodelor de educație nonformală, un instrument vizual pentru promovarea valorilor Europene privind diversitatea, dialogul intercultural și inter-religios, libertatea, toleranța și respectarea drepturilor omului.
  • 4. Să dezvolte bune practici în domeniul tineretului și colaborării internaționale între ONGurile implicate în proiect și să faciliteze elaborarea a cel puțin 5 viitoare proiecte de educație nonformală a căror grup țintă principal să fie tinerii cu oportunități reduse, tinerii în situații de risc, tinerii refugiați sau imigranți.

Tinerii cu oportunități reduse, refugiați sau imigranți au nevoie de programe educaționale și de incluziune socială, dezvoltarea capacității de învățare și evaluarea transferabilității competențelor profesionale, consiliere și sprijin în procesul de adaptare (mai ales din perspectiva diferențelor culturale). ONGurile au un rol important în rezolvarea acestor probleme, a putea face asta, trebuie să-și dezvolte capacitatea de a elabora și implementa proiecte incluzive de educație nonformală, adaptate problemelor și nevoilor comunităților locale. În cadrul trainingului din Slănic Moldova, participanții din cele 14 țări își vor dezvolta competențele necesare pentru a putea lucra cu acești tineri. –  Victor Cătălin Toma, manager de proiect și președinte al ADA

Proiectul este finanţat prin programul Erasmus+, programul de educaţie nonformală al Uniunii Europene dedicat tinerilor.

non formal in action asociatia dezvoltare activa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *