Traian Băsescu opoziție visează. Cu cifre greșite.

Marti, 27 August 2013 | Pareri personale, Politica | 3 comentarii

În cazul în care vă întrebați de ce a ieșit președintele Traian Băsescu aseară cu declarații, e simplu. Premierul Victor Ponta se află în Republica Moldova și în vizita sa nu face declarații pompoase și naționaliste, ci acționează în mod concret: inaugurează lucrările la gazoductul Iași-Ungheni, un obiectiv strategic care va reduce independența Republicii Moldova de gazul rusesc.

Oftica și frustrarea, acestea sunt motivele pentru care Traian Băsescu a organizat ieri o conferință de presă pentru a ataca Guvernul USL, plus speranța că va distrage atenția de la vizita externă a premierului. Și ar fi bine să fie numai atăt…

Trebuie neapărat să intru în detalii deoarece am văzut printre tineri reacții de genul “o analiză realistă a domnului președinte”. Pe naiba! Traian Băsescu a vorbit despre șomaj și a tras un semnal de alarmă pe baza unor invenții și cifre greșite.

Traian-Basescu-la-Saucesti

E sexy, dă bine să spui “sistem ESA” când critici guvernul și susții că șomajul este în creștere, pari credibil printre care nu se informează. Până și presa preia informațiile fără să le verifice și uite așa află toată țara că șomajul crește, conform măsurătorilor ESA. Cinci căutări pe Google mi-au trebuit ca să aflu că ESA (European System Accounts) se folosește doar la deficit (există deficit după metodologia cash și după metodologia ESA).

Traian Băsescu se referă la metodologia BIM (Biroul Internaţional al Muncii), care, e adevărat, arată 7,6%, față de 6,7%, cât era la începutul guvernării Ponta II. Haideți să ne uităm la rata șomajului în lunile iulie din anii trecuți: peste 7%. Explicația? Efectul sezonier al celor care intră în evidență și numărul mare de absolvenți care nu și-au finalizat situația școlară și care s-au înregistrat în baza de date a AJOFM până la finalizarea situației. Rata șomajului va reveni sub 7% din luna septembrie.

Vrabia cu măru-n gură opoziție visează. 

3 comentarii la “Traian Băsescu opoziție visează. Cu cifre greșite.”

 1. Dan Petrescu 27 August 2013 at 16:35 Permalink

  sunt partial de acord cu tine . Acelasi principiu la care faci referire a fost valabil si in cazul lui Boc ….”numărul mare de absolvenți care nu și-au finalizat situația școlară și care s-au înregistrat în baza de date a AJOFM până la finalizarea situației.” Problema apare ca daca in aceste luni de vara guvernul detine un asa record negativ la capitolul somaj, cind muncile sezoniere ar fi trebuit din contra sa reduca aceste cifre ,ce se va face la iarna cind numarul lor o sa explodeze. O fiscalitate prea mare , marirea masei de impozitare ,ineficienta in colectarea taxelor si impozitelor,rigiditatea BNR in a scoate bani pe piata lasind consumul sa infloreasca stimulind astfel productia ,rata dobinzi comandata tot de BNR ce pune pidici IMM-lor, este de dorit sa se echilibreaze pe cit posibil balanta fortei de munca cu a celor asistati de stat,o adevarata curatenie in tot sistemul bugetar ,cresterea PIB-lui ,astuparea gaurilor negre unde dispar muntii de banet al prostilor ce cotizeaza si platesc taxe ,etc. Pentru toate aste trebuie vointa . Nu Chiorul este vinovat ca USL-ul nu reuseste sa se apuce de treaba nici macar la un an dupa ce au obtinut puterea oficial. Problema este ca nu se gaseste o minte ”luminata ”( exceptie tatucu Iliescu care are in dotare lampile plantatorilor de panselute din 1990, cind ne baga democratia cu bitele in cap pe la Universitate si nu numai, eu am servit astfel de democratie prin parcarea de la Ciclop, intre noi fie vorba naspa loc, nu ai unde sa scapi cu fuga),deci minte luminata care sa adune la o masa politicul ,mediul de afaceri ,societatea civila ,etc, care sa stabileasca de comun acord drumul Romaniei pe macar 50-100 de ani si de la care sa nu se abata in nici un fel indiferent cine cistiga puterea . Dar orgoliile si politele sunt mult prea importante si nu interesul meu ,al nostru ca natie se urmareste ci interesul lor a gastilor ce se perinda vremelinc acolo sus . Cind nu o sa mai vedem betele din ochii adversarilor si o sa vedem birnele din ochii nostri ori cind nu o sa mai dorim sa moara capra vecinului cu tot cu vecini atunci poate ,poate o sa se intimple ceva pe aici pina atunci somn usor Romani

 2. economist 27 August 2013 at 17:01 Permalink

  “numărul de companii intrate în insolvenţă în primele 5 luni ale anului 2013 a fost cu 9,5% mai mare faţă de primele 5 luni ale anului 2012, atingând un nou maxim istoric cu efect si asupra somajului”

  “Cheltuielile cu investitiile au scazut cu 11,1% în semestrul I, 2013 faţă de semestrul I, 2012 în standarde cash”

  “investitiile straine directe atrase de Romania in primele cinci luni au totalizat 414 milioane de euro, in scadere cu 37% fata de perioada similara a anului anterior, ajungand la un minim al ultimilor ani cu impact si asupra somajului.”
  Sursa: http://www.zf.ro/zf-24/de-ce-creste-somajul-cu-toate-ca-avem-crestere-economica-11272950

  Ce spui?Are vreo legatura cu cresterea somajului?E responsabil guvernul Ponta?

 3. Vlad 2 Septembrie 2013 at 19:05 Permalink

  “ci acționează în mod concret: inaugurează lucrările la gazoductul Iași-Ungheni, un obiectiv strategic care va reduce independența Republicii Moldova de gazul rusesc.”
  http://www.youtube.com/watch?v=dUvIep9JFwk


Lasa un comentariu