Transportul public gratuit pentru elevii băcăuani, limitat în mod nelegal la două trasee

Marti, 1 Septembrie 2020 | Bacau | Comenteaza

Ceea ce s-a întâmplat astăzi la ședința Consiliului Local cu privire la transportul elevilor în următorul an școlar este încă o dovadă că actualul primar și această majoritate care îl girează trebuie să plece acasă. Pe scurt: elevii din municipiul Bacău vor avea transport public gratuit nu pe toate liniile, așa cum prevede art. 84 din Legea educației, ci doar pe două linii.

Astfel, regulamentul aprobat îi va pune din nou pe elevi în situația de a explica cât de aproape/cât de departe de școală stau, în speranța că vor primi un card care să le permită să beneficieze de acest drept conferit de lege.

A fi elev înseamnă nu doar a merge la și dinspre școală, ci și la o bază sportivă, la bibliotecă, la un eveniment cultural și așa mai departe. Avem o lege, trebuie să o aplicăm întocmai în litera și spiritul acesteia!

Legea Educației, art. 84, alin (1) – Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază gratuit de servicii publice de transport local rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.

Din păcate, amendamentul meu prin care am propus eliminarea prevederii cu cele două trasee a fost respins de consilierii PSD-Pro România-ALDE-PMP, iar primarul a tăcut mâlc când i-am explicat de ce proiectul propus de el încalcă legea.

cristian ghinghes sedinta consiliul local bacau august 2020

În consecință, voi cere secretarului Popovici să nu contrasemneze hotărârea de Consiliu Local și prefectului să atace în contencios documentul. De asemenea, am invitat reprezentanții elevilor să facă toate demersurile pentru a obține transport public gratuit pe toate liniile în municipiul Bacău, așa cum prevede legea și așa cum se întâmplă în toate celelalte orașe.

Antonia Maria Dovleag, președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Bacău, a fost surprinzător de rapidă și a anunțat că reprezentanții elevilor au deja problema în vizor: Pentru început țin să apreciez interesul acordat echității educației, respectiv gratuitătății transportului public pentru elevi, în adevăratul sens al demersului. Noi, elevii reprezentanți, deja am început să lucrăm la o poziție și inițiative care să evidențieze și corecteze ilegalitățile proiectului aprobat de Consiliului Local, urmând să venim cu acestea în zilele următoare.

Lasa un comentariu