Transport public gratuit? Da, în Tallinn

Sambata, 19 Ianuarie 2013 | stiri | Comenteaza

Am dat aseară peste o știre care m-a făcut să zic wow. Este vorba despre introducerea gratuității transportului public începând cu 1 ianuarie 2013 pentru rezidenții capitalei estoniene Tallinn. Măsura a fost luată de municipalitate după un referendum organizat în martie 2012 și are menirea de a încuraja locuitorii să folosească autobuzele, tramvaiele și troileibuzele. Astfel, Talin devine prima capitală europeană cu transport public gratuit.

70% din cheltuielile cu transportul în comun erau acoperite de primăria din Talin până în momentul introducerii acestei măsuri. După adoptarea acestei politici, municipalitatea va mai scoate din visterie încă 12 milioane de euro pentru transport. Totuși, merită.

strada nerva traian e1349449452799 480x180 Iată mă la București

Numărul persoanelor care folosesc mijloacele de transport în comun a crescut considerabil începând chiar din a doua zi după aplicarea gratuității. Unele voci spun că de 8 ori. 

Poluarea și aglomerația reprezintă două probleme majore în capitala Estoniei. Locuitorii din Tallinn nu au la dispoziție acest mijloc de transport care salvează Bucureștiul numit metrou. Neavând bani pentru investiții masive în infrastructură, conducătorii urbei au luat o decizie de moment ce produce efecte imediate. Totuși, 12 milioane de euro pe an nu mi se pare o sumă de neglijat.

Ca fapt divers, 25% dintre locuitorii din Tallinn ce au participat la referendum au votat nu. Mi-e greu să găsesc vreo explicație în acest sens. De ce ar refuza un cetățean întreg la minte mocangeală la transportul public?

Că tot am vorbit despre transport public, uite de ce bucureștenii evită tramvaiul.

Tramvai Tallinn

Foto via Wikipedia.

Lasa un comentariu